Na hlavný obsah

Len štvrtina Nemcov chce výraznejšiu podporu Ukrajiny

Takmer rovnaký podiel považuje súčasnú pomoc za prehnanú.

Len štvrtina Nemcov chce výraznejšiu podporu Ukrajiny
Bojové vozidlo pechoty Marder - najnovšia nemecká pomoc pre Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Len štvrtina Nemcov je presvedčená o tom, že by spolková republika mala zosilniť zbrojnú podporu Ukrajiny, ukázal prieskum pre verejnoprávnu televíziu ARD. Prakticky rovnaká časť Nemcov (26 %) považuje už súčasnú úroveň podpory za prehnanú, 41 % potom za primeranú.

Berlín vo štvrtok (5. 1.) oznámil, že Kyjevu poskytne bojové vozidlá pechoty Marder a batériu protivzdušnej obrany Patriot.

Nemecká ponuka niekoľkých desiatok Marderov a systému Patriot, ktorý chce šéf nemeckého letectva odovzdať čo najrýchlejšie, je pre Berlín podľa pozorovateľov zásadným obratom vo vojenskej pomoci Ukrajine.

Kyjev o Mardery opakovane žiadal, nemecký kancelár Olaf Scholz však doteraz takéto dodávky odmietal. Odôvodňoval to tým, že spolková republika bude v pomoci vždy postupovať v súlade so spojencami, aby predišla priamemu konfliktu s Moskvou.

Obavy, ktoré vojna vyvolaná Ruskom prináša, zrkadlí aj prieskum verejnej mienky pre ARD. Práve tento konflikt označuje 24 % Nemcov za otázku, ktorej sa politici musia prioritne venovať. S 19 % nasleduje energetická politika, so 17 % ochrana životného prostredia a boj so zmenou klímy a so 14 % inflácia.

O tom, že vojna na Ukrajine skončí tento rok, je presvedčených 32 % opýtaných, 58 % si to nemyslí.

Pokiaľ ide o podporu Ukrajiny dodávkami zbraní, prieskum vykonaný ešte pred oznámením o dodávke Marderov ukázal znateľné rozdiely medzi západom a východom spolkovej republiky. Na západe súčasnú úroveň dodávok za prehnanú považuje 23 % ľudí, v krajinách bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) 40 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet