Na hlavný obsah

Leopardy pre Slovensko a Česko budú pripravené na jar, uistil Rheinmetall

Má ísť o vyradené a repasované kusy.

Leopardy pre Slovensko a Česko budú pripravené na jar, uistil Rheinmetall
Slovenské ozbrojené sily prevzali prvý tank Leopard 2. Foto: RTVS

Na jar opravia 29 tankov Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo Slovensku a Českej republike ako náhradu za ich zbrojnú pomoc vojnou zasiahnutej Ukrajine. Spravodajskému magazínu Stern to povedal šéf nemeckej zbrojovky Rheinmetall Armin Papperger.

V rámci takzvanej kruhovej výmeny Nemecko prisľúbilo Slovensku 15 a Česku 14 tankov Leopard. Má ísť o vyradené a repasované kusy zo zásob Rheinmetallu. Obe krajiny už počas decembra dostali po jednom takomto stroji. Nemecko medzitým čelí stále väčšiemu tlaku, aby leopardy dodávalo na Ukrajinu, alebo aby aspoň povolilo ich reexport z tretích krajín.

Nemecký kancelár Olaf Scholz zatiaľ váha s poskytnutím týchto tankov Ukrajine, aj s udelením súhlasu iným krajinám NATO, aby Kyjevu poslali tieto tanky, ktoré majú vo svojej výzbroji.

„Tieto tanky patria spolkovej vláde. Môže s nimi robiť, čo chce,“ zdôraznil Papperger. Rheinmetall podľa neho do konca marca opraví 29 bojových tankov Leopard 2A4, ktoré sú určené na dodanie na Slovensko a do Česka. Hovorca koncernu mediálnemu domu RND povedal, že týchto 29 tankov bude pripravených v apríli či máji.

Časť pomoci ako výmena s partnermi

Nemecká vláda zorganizovala časť svojej vojenskej pomoci Ukrajine ako výmenu s východnými partnermi v NATO. Tieto krajiny Ukrajine posielajú zbrane sovietskej výroby a za to majú dostať modernú náhradu z Nemecka, pripomenul magazín.

Šéf Rheinmetallu nedávno vyvolal rozruch výrokom, že oprava leopardov zo skladov koncernu zaberie takmer rok. Teraz vysvetlil, že niektorí ľudia „zle pochopili dôležité veci“. „Hovoril som o 22 leopardoch, ktoré sú od Rheinmetallu a patria Rheinmetallu. Na tom trvám, tie nebudú hotové pred koncom tohto roka,“ povedal Papperger. K stavu tejto techniky dodal: „Časť týchto tankov tu stála desať rokov s otvoreným poklopom, vo vnútri sú plesnivé. „

Hovorca koncernu k týmto 22 tankom RND povedal, že ich budú môcť dodať na konci tohto roka alebo začiatkom budúceho roka. Okrem nich tu bude 29 tankov, na ktorých sa pracuje pre projekty kruhových výmen, potvrdil. „Tankov Leopard 1 by sme mohli pripraviť 88,“ dodal hovorca. Spolu je podľa neho môžu dať k dispozícii 139 tankov Leopard.

Poľsko vyslovilo ochotu tanky dodať

Nový nemecký minister obrany Boris Pistorius v utorok (24. 1.) televízii ZDF povedal, že čoskoro bude hotové preverovanie disponibility moderných tankov Leopard 2. O ne sa usiluje Ukrajina a niekoľko európskych krajín na čele s Poľskom na Nemecko nalieha, aby ich uvoľnilo.

Podľa Pistoriusa je inventúra predpokladom pre to, „aby, keď bude vyslovený súhlas, čo sa možno stane v najbližších dňoch, aby sme potom tiež mohli rýchlo konať, vykonávať výcvik a poskytnúť útvary“.

Pistorius opätovne zdôraznil, že rozhodnutia o dodávkach prijímajú v úrade kancelára. Poukázal na to, že Nemecko má ako krajina disponujúca tankmi Leopard osobitnú zodpovednosť.

Nemecká vláda pritom svoju opatrnosť v poskytovaní leopardov odôvodňuje zvažovaním eskalačných rizík a potrebnou medzinárodnou koordináciou. Poľsko už ale dalo najavo, že je ochotné dodať tanky Ukrajine v rámci menšej koalície aj bez povolenia Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet