Na hlavný obsah

Liptovský Mikuláš musí opäť uzatvoriť skládku odpadu

Potrebuje na to úver.

Liptovskému Mikulášu sa nevyplatilo svojpomocné uzatvorenie skládky odpadu. Naďalej do nej prší a mesto ju musí opätovne prekryť. Žiada na to lacný úver zo štátneho Envirofondu.

Mesto muselo svoju skládku odpadu zavrieť ešte v roku 2014 pre nesúhlas majiteľov pozemkov. Práce zverili vlastnej organizácii Verejnoprospešným službám.

„V roku 2014, keď sa uzatvárala pôvodne, bola uzatvorená nesprávne, v rozpore so stavebným povolením a v rozpore s projektovou dokumentáciou. Problémom sú najmä tesniace vrstvy, ktoré vlastne chránia skládku od dažďových vôd,“ vedúci odboru životného prostredia Gabriel Lengyel.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tesniace vrstvy neplnia účel, do skládky vteká dažďová voda či roztopený sneh. Problém s množstvom vody je najmä v zime a na jar, ak veľa prší.

,,Dokážeme odčerpať voľajakých 90 až 95 kubíkov za 24 hodín, ale akonáhle by prišlo momentálne oteplenie, tak budeme odvážať fekálnymi vozmi,“ skonštatoval prevádzkový námestník Verejnoprospešných služieb Dušan Fabián.

Voda, ktorá pretečie skládkou, je totiž znečistená a nemôže skončiť vo voľnej prírode. Lengyel tvrdí, že následne musia prečerpať a čistiť v čistiarni odpadových vôd, čo stojí nemalé peniaze. Ide o zhruba 70 000 eur do roka. „Prakticky, keby tá skládka bola zatvorená správne, tak tá voda by nemohla a nemala vytekať vôbec,“ podotkol.

Dofinancovanie úverom?

Opätovné uzatvorenie skládky chce mesto financovať z takmer dvojmiliónového úveru zo štátneho Environmentálneho fondu, s výhodným úrokom 0,1 percenta ročne.

„Suma, za ktorú Environmentálny fond môže poskytovať úverovú podporu, činí na tento rok 100 miliónov eur. Pri splnení všetkých potrebných náležitostí môže žiadateľ získať úver spravidla do jedného mesiaca od podania žiadosti,“ poznamenala hovorkyňa Environmentálneho fondu Tamara Lesná.

S uzatváraním skládky chce Liptovský Mikuláš začať ešte tento rok a práce by mali trvať do budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny