Na hlavný obsah

Ľudia na východe si priplatia za prímestské autobusy

Vyššie ceny začnú platiť od februára.

Už o niekoľko dní budú do práce či k lekárovi východniari cestovať drahšie. Košický aj Prešovský kraj upravujú cestovné v prímestskej doprave. Za nové ceny budú cestovať aj držitelia dopravných kariet. Ak by neupravili ceny, mnohé spoje by k cestujúcej verejnosti šiesti dopravcovia nevypravili.

Cestovné môže zdražieť až o 50 centov. Práve pri platbe v hotovosti cestujúci zaplatí viac. Ak má kartu, bude zdraženie miernejšie. „Pri ceste z Prešova do Košíc s dopravnou kartou stúpne cestovné o 38 centov. Polovičný lístok stúpne len o tri centy,“ priblížil Milan Škorupa, konateľ spoločnosti IDS Východ.

Opustiť autobusové spoje nemôžu tisíce východniarov. Nemajú vlakové spojenie či vlastné auto. Odkázaní sú teda len na prímestské spoje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kraje mali na výber – buď obmedzia dopravné spoje, alebo zdražia lístky. Podľa krajov zvyšovanie cien aj v prímestskej doprave je dôsledkom výrazného zníženia financií pre nich zo strany štátu. Škorupa spresnil, že výpadok predstavuje vyše 30 miliónov eur pre každý z krajov.

Za jedno euro, ktoré zaplatí cestujúci, dopláca napríklad Prešovský kraj ďalšie tri eurá. „Pokiaľ by kraj nedotoval prímestskú dopravu, tak by ceny lístkov boli vyššie rádovo štvornásobne,“ zdôraznil Škorupa.

Aj pri tomto zvyšovaní garantujú kraje tzv. sociálne zľavy – napríklad pre tehotné ženy či darcov krvi. Za nové ceny budú východniari cestovať od februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny