Na hlavný obsah

Lukašenko možno klamal Putina o testoch na covid

Špekulujú o tom bieloruské opozičné médiá.

Lukašenko možno klamal Putina o testoch na covid
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko možno klamal ruského prezidenta Vladimira Putina o testov na covid, ktoré mali pred vzájomnými stretnutiami dokazovať, že sa Lukašenko nenakazil koronavírusom.

Tieto špekulácie sa objavili v opozičných médiách po tom, ako sa hackeri zo Zjednoteného štábu hnutia odporu nabúrali do počítačov minskej kliniky, ktorá sa stará o vysokopostavených hodnostárov režimu.

Po analýze odcudzených dokumentov hekeri upozornili na nezrovnalosti v osvedčeniach o podstúpených testoch. Ako prvý o záležitosti informoval bieloruský server Zerkalo.io, podľa ktorého sú dokumenty zverejnené hekermi pravé. Každý má QR kód, ktorý skutočne funguje.

Osvedčenia z obdobia od predvlaňajšieho apríla do konca minulého roka však obsahujú množstvo nepresností. Objavujú sa v nich rôzne čísla Lukašenkovho dokladu totožnosti a v osvedčeniach pre Lukašenkovho syna dokonca tri, pričom jedno číslo zodpovedá otcovmu dokladu.

Osvedčenia sú často vydané s dátumom dňa, keď otec a syn Lukašenkovci mali test podstúpiť. Niekedy sa menil dátum testov, ale dátum analýzy a vydania dokladu zostal rovnaký ako pri predchádzajúcom dokumente.

Aspoň v jednom prípade podľa médií osvedčenie vydali skôr, ako odobrali vzorku na test. Z týchto nezrovnalostí potom vyplýva podozrenie, že Lukašenko v skutočnosti žiadne testy na koronavírus pred stretnutiami s Putinom neabsolvoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet