Na hlavný obsah

Luxemburčan Angel sa stal podpredsedom europarlamentu namiesto odvolanej Kailiovej

Socialisti a demokrati si udržali pozíciu podpredsedu.

Luxemburčan Angel sa stal podpredsedom europarlamentu namiesto odvolanej Kailiovej
Marc Angel z Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov (S&D). Foto: TASR/AP

Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D) si udržala pozíciu piateho podpredsedu Európskeho parlamentu (EP). Poslanci v stredu (18. 1.) v Štrasburgu rozhodli o tom, že odvolanú grécku europoslankyňu Evu Kailiovú na tomto poste nahradí Luxemburčan Marc Angel.

Angel bol zvolený za podpredsedu v dvoch kolách tajného hlasovania. V prvom kole dostal 263 z 555 a v druhom 307 z 590 platných odovzdaných hlasov.

Na druhom mieste v oboch kolách hlasovania skončila francúzska poslankyňa Gwendoline Delbosová-Corfieldová zo skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia a na treťom talianska členka euroskeptickej frakcie Identita a demokracia (ID) Annalisa Tardinová.

Na zvolenie nového podpredsedu potrebovali nadpolovičnú väčšinu platných odovzdaných hlasov. Nominácie na túto funkciu môže spoločne predkladať dvadsatina všetkých poslancov EP alebo niektorá z politických skupín.

Predsedníčka EP deleguje konkrétne povinnosti na celkom 14 podpredsedov. Tí ju môžu v prípade potreby aj zastúpiť, napríklad pri vedení plenárnych zasadnutí. Podpredsedovia sú zároveň členmi predsedníctva Európskeho parlamentu, ktoré stanovuje pravidlá a zabezpečuje efektívne fungovanie celej inštitúcie.

Predsedníctvo okrem iného vypracúva predbežný návrh rozpočtu EP a rozhoduje o administratívnych, personálnych a organizačných záležitostiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet