Na hlavný obsah

Macron chce do roku 2030 výrazne zvýšiť obranný rozpočet Francúzska

Výdavky na obranu by sa podľa neho mali zvýšiť na 413 miliárd eur.

Macron chce do roku 2030 výrazne zvýšiť obranný rozpočet Francúzska
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok (20. 1.) navrhol do roku 2030 výrazne zvýšiť obranné výdavky Francúzska a rovnako aj „transformovať“ tamojšiu armádu.

Urobil tak vo svetle prebiehajúcej vojny na Ukrajine a potenciálnych hrozieb, ktorým by mohlo Francúzsko v budúcnosti čeliť. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Macrona by sa výdavky na obranu v rokoch 2024 až 2030 mali zvýšiť až na 413 miliárd eur, čo Francúzsku zaistí „slobodu, bezpečnosť, prosperitu a miesto vo svete“. V porovnaní so sumou vyhradenou na obranu v pláne na roky 2019 až 2025 ide o navýšenie o 118 miliárd eur.

Macron o novom pláne informoval počas návštevy príslušníkov ozbrojených síl na leteckej základni Mont-de-Marsan.

V prejave hovoril aj o novej obrannej stratégii v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a ďalších hrozbách. Prezident spomenul najmä riziko hybridnej vojny, narastajúce kybernetické útoky na kritickú infraštruktúru a hrozby teroristických činov.

Macron vyzval aj na modernizáciu francúzskeho jadrového arzenálu, čím chce posilniť pozíciu Francúzska ako nezávislej svetovej veľmoci.

Šéf Elyzejského paláca sa vojakom prihovoril v ten istý deň, keď sa na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku koná stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. Predstavitelia 50 krajín vrátane všetkých 30 členských štátov NATO tam diskutujú o ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet