Na hlavný obsah

Macron nevylučuje dodávku ťažkých tankov Leclerc na Ukrajinu

Ich dodávka podľa neho však nesmie eskalovať konflikt.

Macron nevylučuje dodávku ťažkých tankov Leclerc na Ukrajinu
Ilustračná snímka tankov Leclerc. Foto: Twitter

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu (22. 1.) nevylúčil, že jeho krajina dodá Ukrajine svoje tanky Leclerc. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

„Pokiaľ ide o tanky Leclerc, nič nevylučujem,“ povedal Macron v Paríži na tlačovej konferencii s kancelárom Olafom Scholzom po spoločnom zasadaní vlád Francúzska a Nemecka.

Poskytnutie týchto ťažkých bojových tankov však podľa Macrona nesmie eskalovať konflikt, nesmie oslabiť obranyschopnosť Francúzska a musí byť realistickou a efektívnou podporou pre Ukrajinu.

Treba tiež brať do úvahy čas potrebný na výcvik ukrajinských posádok a na dodanie tankov. O tejto otázke sa bude v najbližších dňoch a týždňoch diskutovať so spojencami, konštatoval Macron.

Británia tanky prisľúbila tiež

AFP pripomenula, že Macron začiatkom januára súhlasil s dodaním ľahkých tankov AMX-10 RC francúzskej výroby Kyjevu.

Na Ukrajinu doteraz nedodali žiadne tzv. hlavné bojové tanky západnej výroby, ktoré by pomohli ukrajinským silám v bojoch s ruskými inváznymi silami. Británia však tento týždeň prisľúbila dodanie 14 tankov Challenger 2.

Nemecko je pod veľkým tlakom, aby dodalo Ukrajine svoje tanky Leopard 2. Scholz sa na tlačovej konferencii v Paríži k tejto otázke nevyjadril. Uviedol len, že jeho krajina vždy v minulosti konala „v úzkej koordinácii s našimi priateľmi a spojencami“ a robí tak aj teraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet