Na hlavný obsah

Podozrivý zo zasielania listov s výbušninami ide do väzby. Rozhodol Madridský súd

Z terorizmu stíhajú 74-ročného muža.

Podozrivý zo zasielania listov s výbušninami ide do väzby. Rozhodol Madridský súd
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Madridský súd v piatok (27. 1.) potvrdil väzbu pre muža, ktorý je podozrivý, že na konci minulého roka poslal listy s výbušninou na viacero miest. Okrem iných aj na veľvyslanectvo USA a Ukrajiny v Madride či do kancelárie premiéra Pedra Sáncheza. Penzistu zadržala polícia v stredu (25. 1.) v meste Miranda de Ebro.

Z terorizmu stíhajú 74-ročného muža . Väzbu mu súd predĺžil okrem iného z obavy, že by sa podozrivý mohol pokúsiť utiecť do Ruska, píše agentúra EFE. Podľa súdu však nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by muž na zasielaní výbušnín spolupracoval s ďalšími ľuďmi či skupinami.

Podľa súdu sa muž snažil vyvolať dojem, že zasielanie výbušných listov je reakciou ľudí napojených na Rusko na podporu, ktorú Španielsko a jeho spojenci poskytujú Ukrajine. Cieľom počínania bolo podľa sudcu „ťažko narušiť verejný poriadok“ a donútiť španielske úrady, aby prestali Ukrajinu podporovať.

Podľa súdu z výsledkov vyšetrovania nevyplýva, že by muž konal s pomocou nejakej ďalšej osoby či v rámci teroristickej skupiny.

Tento týždeň denník The New York Times napísal, že podľa poznatkov amerických rozviedok bolo zasielanie výbušných zásielok riadené ruskou vojenskou rozviedkou GRU cez členov nacionalistického Hnutia imperiálne Rusko, ktorí navštívili Španielsko.

Domová prehliadka však ukázala, že muž mal zrejme iné politické sympatie ako k ruskej nacionalistickej a caristickej pravici. V jeho dome vyšetrovatelia okrem iného našli bustu sovietskeho vodcu Vladimira Lenina či portrét španielskej revolucionárky Dolores Ibárruriovej.

Podľa vyšetrovateľov muž využíval ruské sociálne siete a aplikácie a čítal niektoré ruské dezinformačné weby. Obavu, že by ruskí občania mohli napomôcť podozrivému v úteku do tejto Ruska, sudca spomenul medzi dôvodom na väzobné stíhanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet