Na hlavný obsah

Malý medveď napadol v Kanianke bežca

Utrpel ľahké zranenia, liečiť sa bude doma.

Malý medveď napadol v Kanianke bežca
Ilustračné foto. Foto: RTVS

Mladý medveď uhryzol bežca v Kanianke. Muž zviera odplašil a ušiel. Informovala o tom polícia Trenčianskeho kraja na sociálnej sieti.

Hliadka z Prievidze zistila, že sa hlásenie z utorka (24. 1.) o 15.00 zakladá na pravde. Medveď pohrýzol muža nad Kanianskymi lazmi na lesnej ceste počas behu.

„Napadnutý muž polícii uviedol, že asi 6 kilometrov od nového cintorína, na lesnej ceste sa pred ním náhle objavil medveď. Išlo o mláďa približne do 100 kg. Po tom ako ho medveď napadol a jemu sa podarilo ujsť do bezpečia, zavolal svojej mame a následne sa presunul do Bojnickej nemocnice, kde mu bola rana ošetrená,“ uviedla polícia.

Mladý muž polícii udal približnú polohu, kde sa medveď nachádzal podľa údajov zo svojho mobilného telefónu. Zranenia, ktoré po útoku šelmy muž utrpel neboli život ohrozujúce. Napadnutého bežca z nemocnice prepustili do domáceho liečenia.

O útoku medveďa polícia informovala aj starostu Kanianky a aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. Polícia vyzýva obyvateľov aj návštevníkov obce Kanianka a jej okolia, aby boli ostražití a aby sa vyhýbali pobytu v lese. V prípade potreby odporúčajú volať tiesňovú linku 158.

Medvede pre vysoké teploty nespia

Medvede v dôsledku miernej zimy v niektorých regiónoch Slovenska nespia. Upozornila na to Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v súvislosti s útokom šelmy na bežca pri Kanianke Informovala o tom hovorkyňa ŠOP Kristína Bocková.

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR v stredu vykonal obhliadku lokality a monitoruje ju.

„Medveď nepatrí k pravým zimným spáčom a v prípade dostatku potravy nemusí hibernovať. Začiatok zimného spánku závisí vo veľkej miere od ekologických faktorov daného prostredia, teda klimatických podmienok, geografickej polohy, nadmorskej výšky, členitosti pohoria, ale aj od zdravotného stavu, veku a pohlavia jedinca,“ upozornila hovorkyňa ŠOP SR.

Počas miernej zimy podľa nej nehibernujú najmä mladé samce, ktoré hľadajú zvyšky rôznej potravy ako napríklad uhynutú zver alebo plody a semená stromov.

„Aj v prípade útoku pri Kanianke na základe obhliadky miesta útoku potvrdil Zásahový tím ŠOP SR, že išlo o mladého jedinca s váhou približne 80 kilogramov,“ podotkla.

V lokalitách s výskytom medveďa hnedého Zásahový tím ŠOP SR turistom odporúča, aby obmedzili svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku, vyhýbali sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú.

„Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom je dobré na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom. Podrobné informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné na webe zásahového tímu,“ pripomenula hovorkyňa ŠOP SR.

K vyššej opatrnosti vyzvala obyvateľov Kanianky a okolia i polícia, ktorá o útoku medveďa na 29-ročného bežca rovnako informovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny