Na hlavný obsah

Manžel herečky Dany Medřickej žiarlil na jej slávu

Od jej úmrtia uplynie 40 rokov.

Manžel herečky Dany Medřickej žiarlil na jej slávu
Na archívnej snímke herečka Dana Medřická. Foto: Facebook/Hvězdy českého filmu

Česká herečka Dana Medřická hrala hrdinky, ale aj obyčajné ženy, ktoré sa s nákupnými taškami predierali životom. Niekedy ich hrala vážne, inokedy sa publikum smialo. Od jej úmrtia v sobotu (21. 1.) uplynie 40 rokov.

Dana Medřická sa narodila 11. júla 1920 v Prahe v rodine účtovníka firmy Brouk a Babka. Od detstva chcela hrať divadlo. Ako osemročná hrala v bubeníckej skupine Sokolovne v Bubenči a počas gymnaziálnych štúdií v malackom súbore Umeleckého spolku Fraňa Frankla.

Maturovala na gymnáziu na Dušní ulici (1939) a začala študovať na Pražskom konzervatóriu (1939-1940).

Na archívnej snímke česká herečka Dana Medřická.
Na archívnej snímke česká herečka Dana Medřická. Foto: Facebook/Dana Medřická

Dáňa, ako ju volali najbližší, už ako študentka vystupovala s ochotníkmi, skrytá pod menom Čechová. Na konzervatórium ju prijali hneď po maturite v druhom ročníku. Nedoštudovala ho, začala sa totiž venovať herectvu profesionálne, uviedol to portál iDNES.cz.

Odišla do Národného divadla v Brne (1940 až 1942). Potom hrala v Plzni (1942 až 1943) a vo viacerých divadlách v Prahe. V činohre Národného divadla v Prahe pôsobila od roku 1960 až do svojej predčasnej smrti.

Na javisko prinášala spontánne herectvo

Medřická bola herečkou, ktorá prinášala na javisko plnokrvný výraz, individualistické spontánne herectvo a slobodné pohyby emócií a osudov. Jej herecké prostriedky boli úplne odlišné od tých, ktoré používala staršia generácia. Boli moderne vecné, zmyselné a groteskné.

Režiséri jej ponechali voľnosť vo vyjadrovaní. Skvele hrala dramatické a veľké úlohy, ale najvýraznejšie sa prejavovala ako komediálna herečka.

Na archívnej snímke česká herečka Dana Medřická v predstavení Kočičí hra.
Na archívnej snímke česká herečka Dana Medřická v predstavení Kočičí hra. Foto: Facebook/Dana Medřická

Hrala v hrách ako Měsíc nad řekou, Lucerna, Sen noci svatojánské, Tři sestry, Strýček Váňa či Obchodník s deštěm.

V Národnom divadle podala svoj životný výkon, ako postava Erži Orbánovej v Örkényho hre Kočičí hra. Medřická z nej vytvorila najúspešnejšiu hru – až 403 predstavení za deväť rokov, a jej výkon sa považuje za najlepší v histórii Národného divadla.

Popularitu jej priniesol až film

Až film urobil z Dany Medřickej jednu z najpopulárnejších českých herečiek. Počas svojej kariéry stvárnila celý rad postáv od temperamentných a zvodných mladých dám až po dobré a tiché babičky.

Pred kamerou debutovala rok pred koncom vojny. Film Skalní plemeno, ktorého obsadenie je plné zvučných mien, sa odohráva medzi sázavskými lámačmi kameňa. Vtedy dvadsaťštyriročná začínajúca herečka hrala Anku, jednoduchú a zmyselnú slúžku z jedálne.

„Erži na konci hry vždy hovorí: ‚Keby som mala začať svoj život odznova, nežila by som inak. Bol to pekný život.‘ Zakaždým to hovorím s ňou aj za seba.“

Dana Medřická

Medzi jej titulné a životné úlohy, ktoré mala od začiatku svojej filmografie, patrí určite aj úloha nevernej meštianky z filmu Počestné paní pardubické, sultánky z filmu Labakan, sociologičky z filmu Ikarie XB 1 či babičky v českej klasike Léto s kovbojem.

V decembri 1983 mal premiéru posledný český film Dany Medřickej Fandy, ó Fandy, kde hrala matku hlavného hrdinu Františka. Premiéra sa konala takmer rok po jej smrti.

Dostala aj štátne vyznamenania

Dana Medřická sa uplatnila v rozhlase a účinkovala aj v mnohých televíznych seriáloch. Medzi nimi napríklad Tři chlapi v chalupě, Nemocnice na kraji města, Taková normální rodinka či My všichni školou povinní. Bola tiež recitátorkou.

Na archívnej snímke česká herečka Dana Medřická.
Na archívnej snímke česká herečka Dana Medřická. Foto: Facebook/Zlatá šedesátá – sladká šedesátá

Získala Štátnu cenu (1958), tituly Zaslúžilá umelkyňa (1966) a Zaslúžilá členka Národného divadla (1978), Múzu pražského filmového publika za rok 1969 a maďarskú Štátnu cenu za socialistickú kultúru (1979) za inscenáciu Kočičí hra.

Prišla o syna

Manželstvo Dany Medřickej s Václavom Vydrom v roku 1945 bolo komentované v tlači. O osemnásť rokov starší ženích bol synom jedného z najznámejších hercov, zatiaľ čo nevesta bola ešte len začínajúcou herečkou.

Manželia mali syna Václava, ktorý však čoskoro zomrel. V prípade druhého dieťaťa musela herečka súhlasiť, že to bude tiež Václav. Ten sa stal, rovnako ako jeho rodičia, hercom.

Na archívnej snímke zľava Václav Vydra mladší, Dana Medřická a Václav Vydra starší.
Na archívnej snímke zľava Václav Vydra mladší, Dana Medřická a Václav Vydra starší. Foto: Facebook/Dana Medřická

Netrvalo dlho a jej manžel začal žiarliť na jej hereckú slávu. Neskôr, keď už bol trvalo chorý a zostal doma, ich syn Václav poznamenal, že jeho matka má ďalšie dieťa, o ktoré sa musí starať.

Dana Medřická zomrela náhle na infarkt 21. januára 1983 v Prahe vo veku 63 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet