Na hlavný obsah

Matovič pripúšťa predčasné voľby aj v júni

Bývalí koaliční partneri sú čoraz bližšie k dohode.

Matovič pripúšťa predčasné voľby aj v júni
Na snímke Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Už aj Igor Matovič (OĽANO) pripustil, že predčasné voľby by mohli byť skôr. Trvá však na svojej podmienke. Bývalí koaliční partneri sú čoraz bližšie k dohode na termíne, ako aj presnom znení pri zmene ústavy, ktorá by predčasné voľby umožnila.

Bývalí koaliční partneri sa podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Milana Vetráka dohodli na zmene ústavy. O predčasných voľbách by potom mohla uznesením rozhodnúť Národná rada SR. Nemalo by však ísť o jej rozpustenie, ale o skrátenie volebného obdobia.

„Zatiaľ sme sa dohodli, len na tom, že by to bolo možné uznesením Národnej rady SR. Ale nepôjde o rozpustenie ako pôvodne chcela SaS, ale pôjde o skrátenie. To znamená, že po tom, ako sa rozhodne o skrátení, tak parlament ešte dobehne v plnom formáte až do uskutočnenia predčasných volieb,“ hovorí Vetrák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hnutie OĽANO zároveň chce, aby sa volebné pravidlá mohli meniť len prostredníctvom ústavnej väčšiny v parlamente. Zdôvodňuje to obavou z údajnej dohody opozičných strán, že po predčasných voľbách zmenia volebný systém.

„S nikým sme nerokovali, a už vôbec nie so Smerom a s Republikou. Žiadna dohoda o zmene volebného systému neexistuje,“ tvrdí Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Igor Matovič je ochotný túto podmienku vymeniť za júnový termín volieb. „Pre nás je omnoho cennejšie chrániť demokraciu ako to, či niekto bude ministrom o tri mesiace viac alebo menej,“ vyhlásil.

Bývalí koaliční partneri s podmienkou Igora Matoviča problém nemajú. Otáznik však visí nad návrhom strany Za ľudí zakotviť do ústavy existenciu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko