Na hlavný obsah

Ministerstvo preverí, či Babiš výzvou k stávkam pred voľbami neporušil zákon

Polícia už prijala niekoľko podnetov.

Ministerstvo preverí, či Babiš výzvou k stávkam pred voľbami neporušil zákon
Na snímke na Andrej Babiš. Foto: TASR/Jaroslav Novák

České ministerstvo financií preverí, či expremiér Andrej Babiš svojou výzvou na stávkovanie v jeho prospech v prezidentských voľbách s prísľubom zisku neporušil zákon o propagácii hazardu. Polícia už prijala niekoľko podnetov. Informovala o tom Česká televízia.

Babiš deň pred druhým kolom prezidentských volieb na sociálne siete napísal, aby si na jeho výhru ľudia stavili. „Bol som vo Fortune, kurz je 12. Stavte si 1 000 Kč a príďte všetci voliť, vyhráte 12 000 Kč. Babiš vždy pomáha, za Babiša bude lepšie,“ vyzval vtedy ľudí prezidentský kandidát.

Po tejto výzve stávkové kancelárie skutočne zaznamenali nárast podaní. Po voľbách sa mnohí ľudia na sociálnych sieťach sťažovali, že o svoje peniaze prišli. Babiš však podľa svojich vyjadrení výsledok volieb očakával a vedel tak aj to, že ľudia peniaze nevyhrajú.

„Prognózy boli jasné a dopadlo to presne podľa nich. Takže áno, čakal som, že prehrám, ale mám radosť z celkom 2 400 046 hlasov,“ povedal v pondelkovom (30. 1.) rozhovore na iDNES.cz.

Kritika vládnych politikov i verejnosti

Bývalý predseda českej vlády čelil za nabádanie k stávkam kritike vládnych politikov, aj časti verejnosti. V pondelok sa ho v relácii Udalosti, komentáre na ČT24 zastal podpredseda hnutia ANO Karel Havlíček.

Podľa neho za podané stávky Babiš nenesie zodpovednosť, lebo išlo o „zjavné zveličenie“ a nevidí preto dôvod, aby sa za to ospravedlnil.

Na Havlíčkove slová neskôr zareagoval podpredseda hnutia ANO a hajtman Moravskosliezskeho kraja Ivo Vondrák, ktorý sa už pred voľbami vymedzil proti praktikám v kampani svojho straníckeho šéfa.

Verejne tiež deklaroval, že Babiša voliť nebude. „Musím sa ospravedlniť za výzvu predsedu hnutia, aby si naňho ľudia stavili. A ospravedlňujem sa predovšetkým za to, že 1. podpredseda Karel Havlíček to neurobil v debate na ČT24,“ napísal na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet