Na hlavný obsah

Ministerstvo vyhlásilo výzvu na vybudovanie moderných centier pre poruchy autizmu

Išlo by o starostlivosť, diagnostiku aj výskum pod jednou strechou.

Ministerstvo vyhlásilo výzvu na vybudovanie moderných centier pre poruchy autizmu
Na ilustračnej snímke dieťa. Foto: Unspalsh

Starostlivosť o ľudí s autizmom by sa mohla už čoskoro posunúť na vyššiu úroveň. Ministerstvo vyhlásilo výzvu na vybudovanie moderných centier špeciálne zameraných pre poruchy autizmu. Pod jednou strechou by mala byť starostlivosť, diagnostika aj výskum v každom regióne.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová.

V Hurbanove je jediné zariadenie v Nitrianskom kraji, kde sa starajú výlučne o ľudí s autizmom. Niektorí sú tam iba cez deň. Iní, o ktorých sa rodiny nevedia či nevládzu postarať, tam bývajú celoročne.

„Niektorí klienti vyžadujú aj kŕmenie, niektorí sú inkontinentní, niektorí sú neverbálni,“ uviedla riaditeľka Angelika Hajníková.

Vzdelávajú ich, cvičia s nimi a pri ťažších prípadoch s agresívnymi náladami musia zabrániť aby si neublížili.

„Potrebujú celodennú 24-hodinovú starostlivosť jedného a niektorí dokonca až troch až štyroch zamestnancov naraz. Je to doma veľmi ťažko zvládnuteľné,“ dodala.

Šestnásť klientov, viac nestíhajú. Na Slovensku však žije asi 60 000 ľudí s autizmom. Zariadení pre nich je málo. Mnoho je súkromných a do mnohých sa čaká mesiace až roky. Dohľad a starostlivosť sú navyše iba zlomok toho čo potrebujú.

Nádej na zlepšenie

Diagnostika, terapie, poradenstvo, rodina si musí všetko pracne vyhľadávať a cestovať po celej krajine. Nádejou na zlepšenie sú tri nové intervenčno-diagnostické centrá, aké na Slovensku zatiaľ neboli.

„Zariadenia vzniknú na západnom, strednom a východnom Slovensku. Z Plánu obnovy a odolnosti SR je na ich vybudovanie vymedzených viac ako 2,4 milióna eur,“ informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

V jednej budove by mali nielen pomáhať pacientom a rodinám, ale autizmus aj skúmať a školiť personál, ktorý v zariadeniach chýba. Takéto komplexné centrum podľa Daniely Osttaníkovej z Akademického centra výskumu autizmu Slovensko potrebuje.

„Diagnostika, mala by tam byť základné poučenie o intervenciách a o možnostiach, aké tie deti môžu získať, aby sa mohli zaradiť do edukačného systému, neskôr do zamestnania,“ dodala.

Centrá v troch regiónoch by mohli uľahčiť život a ušetriť financie rodinám. Okrem toho môžu zrýchliť aj diagnostiku autizmu a pomôcť tak celej spoločnosti. Výzva na ich vybudovanie bude otvorená do konca marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál