Na hlavný obsah

Minulý rok vo Francúzsku bol najteplejším od začiatku meraní

Rusko zaznamenalo druhý najteplejší rok.

Minulý rok vo Francúzsku bol najteplejším od začiatku meraní
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/APA

Rok 2022 bol s priemernou teplotou 14,5 stupňa Celzia vo Francúzsku najteplejším od začiatku merania. Podľa agentúry AFP to v piatok (6. 1.) potvrdila meteorologická služba Météo-France, ktorá rekord označila za „príznak zmeny klímy“.

„Bol to najteplejší rok v histórii,“ uviedla služba, ktorá záznamy začala viesť v roku 1900. Doterajšie maximum zatiaľ zaregistrovali v roku 2020, keď priemerná teplota bola 14,07 stupňa Celzia.

Podľa Météo-France bol rok 2022 výnimočný aj pokiaľ ide o sucho. Služba zaznamenala „rekordný deficit zrážok“. Klesli zhruba o 25 % od začiatku meraní v roku 1959, no presné čísla zverejní neskôr.

Rok 2022 bol tiež v Spojenom kráľovstve najteplejší od začiatku meraní. Predbežné údaje vo štvrtok (5. 1.) potvrdil britský meteorologický úrad. Priemerná teplota za minulý rok podľa meteorológov po prvý raz presiahla desať stupňov Celzia.

V Česku bol minulý rok piaty najteplejší od roku 1961, keď začali meteorológovia priemerné ročné teploty v krajine počítať. Priemerná teplota dosiahla vlani 9,2 stupňa Celzia, čo je o 0,9 stupňa viac, ako je takzvaný normál z rokov 1991 až 2020.

Množstvo zrážok nevybočilo z normálnych hodnôt. Zatiaľ najteplejšie počasie panovalo v roku 2018 s priemernou teplotou 9,6 stupňa, uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Rusku druhý najteplejší

Rusko vlani zažilo druhý najteplejší rok od začiatku meteorologických meraní. Priemerná ročná teplota dosiahla mínus jeden stupeň Celzia, povedal agentúre TASS vedecký riaditeľ ruského hydrometeorologického ústavu Roman Vilfand.

„Teplota vzduchu v roku 2022 spriemerovaná za všetky mestá aj mesiace bola druhá najvyššia,“ povedal Vilfand a pripomenul, že teplejšie bolo len v roku 2020. „Ten bol úplne výnimočný, pretože bol jediným rokom, keď priemerná teplota v celom Rusku bola nad bodom mrazu,“ dodal.

Najväčšie anomálie vlani ruskí meteorológovia zaznamenali v severnej časti európskej časti krajiny, na Sibíri a v Jakutsku. Agentúra DPA píše, že rast teplôt na severe Ruska znepokojuje vedcov, pretože sa roztápa večne zmrznutá pôda, permafrost. Z nej sa do ovzdušia uvoľňuje veľké množstvo oxidu uhličitého, čo zosilňuje otepľovanie klímy.

V najbližších dňoch Moskvu čakajú silné mrazy, keď sa teplota aj cez deň udrží pod mínus 20 stupňov Celzia, v noci má klesnúť dokonca na mínus 29 stupňov. V meste Jakutsk má byť v sobotu (7. 1.) mínus 44 stupňov, v nedeľu (8. 1.) a ďalších dňoch teploty stúpnu k hodnotám okolo mínus 30 stupňov pod bodom mrazu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet