Na hlavný obsah

Moskva tvrdí, že dobyla ukrajinské mesto Soledar

Kyjev tvrdí, že boje o mesto stále prebiehajú.

Moskva tvrdí, že dobyla ukrajinské mesto Soledar
Ukrajinský vojak ukazuje na dym počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruské invázne vojská sa podľa Moskvy zmocnili východoukrajinského mesta Soledar, o ktoré zvádza ťažké boje s ukrajinskými obrancami. Ruské ministerstvo obrany v piatok (13. 1.) podľa tlačových agentúr oznámilo, že jeho armáda mesto dostala pod kontrolu vo štvrtok (12. 1.) večer.

Ukrajinská armáda stratu Soledaru poprela, boje podľa hovorcu východného zoskupenia ukrajinských síl Serhija Čerevatého pokračujú vo vnútri mesta. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

„Večer 12. januára dokončili oslobodenie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie úspešných útočných operácií v doneckom smere,“ vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Použil termín „oslobodenie“, ktorým Moskva označuje dobytie a okupáciu ukrajinských miest.

Čerevatyj však podľa ruskojazyčného webu stanice BBC uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily sú stále v meste a bojujú. „Boje sa odohrávajú v samotnom meste. Informácia o tom, že sa ukrajinské sily stiahli zo Soledaru, nie je pravdivá. Boje tam pokračujú,“ uviedol Čerevatyj.

Podotkol, že nepriateľ tam má prevahu, keďže k Soledaru vrhol maximum svojich síl. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ráno uviedla, že noc v Soledare bola „horúca“ a boje pokračovali.

Hovorca ruského ministerstva obrany tvrdil, že Rusko dobylo Soledar s pomocou nepretržitých úderov letectva, raketových vojsk a delostrelectva na pozície ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa Konašenkova plná kontrola nad Soledarom umožňuje Rusom odrezať zásobovacie trasy a zablokovať a obkľúčiť ukrajinské jednotky v Bachmute, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov juhozápadne od Soledaru a Rusko sa ho snaží dobyť už mesiace.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe o situácii na Ukrajine napísal, že ruské invázne sily pravdepodobne obsadili väčšinu, ak nie celý Soledar.

Podľa analytikov ISW však nejde o operačne významný vývoj – označili ho za „malé víťazstvo“ pre ruskú armádu, ktoré pravdepodobne nie je predzvesťou skorého obkľúčenia Bachmutu.

Strategický význam Soledaru

O strategickom význame Soledaru sa vedú diskusie. Podľa niektorých názorov by jeho dobytie uľahčilo Rusom prístup k Bachmutu a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov. ISW sa však vo svojej poslednej správe domnieva, že „ruské informačné operácie“ význam Soledaru zveličili.

Inštitút usudzuje, že obsadenie Soledaru neumožní ruským silám získať kontrolu nad dôležitými ukrajinskými zásobovacími trasami do Bachmutu. Ani sa lepšie rozmiestniť na obkľúčenie mesta v krátkodobom horizonte.

Obe strany utrpeli podľa agentúry Reuters v bitke o neveľký Soledar, kde pred ruskou inváziou žilo zhruba 10 000 obyvateľov, veľké straty. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak nedávno označil v rozhovore s agentúrou AFP boje o kontrolu nad Soledarom a Bachmutom za najkrvavejšie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Pád Soledaru, kde sa nachádzajú rozsiahle soľné bane, by podľa agentúry AP pre Kremeľ znamenal vzácne víťazstvo po rade neúspechov na bojisku.

Piatkové vyhlásenie Moskvy pripisuje dobytie mesta ruským jednotkám a letectvu bez toho, aby spomenulo úlohu Vagnerovej žoldnierskej skupiny, ktorú založil Jevgenij Prigožin, poznamenala agentúra Reuters. Prigožin už v utorok (10. 1.) hlásil, že jeho bojovníci majú nad Soledarom kontrolu a tvrdil, že tam bojujú výlučne jeho muži.

Moskva informuje o dobytí Soledaru dva dni po zmene v ruskej armáde, keď minister obrany Sergej Šojgu vymenoval za veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Niektorí analytici to považujú za krok, ktorý má spražiť Prigožina a zároveň postaviť Gerasimova prípadne do úlohy obetného baránka, ak sa vojna bude naďalej vyvíjať pre Rusko zle, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet