Na hlavný obsah

Moskva zosilňuje integráciu na východe Ukrajiny

Vozí deti na Vianoce do Ruska.

Moskva zosilňuje integráciu na východe Ukrajiny
Chlapci pozerajú von cez okno detského domova v ukrajinskom Charcyzku - ilustračná snímka- Foto: TASR/AP

Ruská armáda a predstavitelia okupačnej správy na východe Ukrajiny sa zameriavajú v nútenej integrácii aj na deti, ktoré napríklad teraz vozia z okupovaných území do Ruska na akcie súvisiace s pravoslávnymi Vianocami.

Chcú ich tak presvedčiť, že život v Rusku je lepší ako na Ukrajine. Napísal to vo svojej poslednej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), z ktorého citovala ruská verzia serveru BBC.

ISW s odvolaním sa na údaje ukrajinského centra odporu napísal, že Moskva tak pokračuje v nútenej integrácii ukrajinských občanov do sociálnokultúrnych systémov Ruska. Rusi podľa tohto zdroja odvážajú ukrajinské deti z okupovaných území do Moskvy, Rostova a ďalších veľkých ruských miest, aby sa zúčastnili na oslavách pravoslávneho Nového roka.

Ruský prezident Vladimir Putin s odvolaním sa na pravoslávne Vianoce a po výzve moskovského patriarchu vo štvrtok (5. 1.) oznámil dočasné prímerie na frontovej línii na Ukrajine od piatka (6. 1.) 12.00 h (10.00 h SEČ) do sobotňajšej (7. 1.) polnoci (22.00 h SEČ). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok odmietol ako pokrytecký.

Agentúra AFP tento týždeň napísala, že ruskí činitelia s pribúdajúcimi neúspechmi na bojisku zosilňujú náboženskú rétoriku a snažia sa konflikt opisovať ako „svätú vojnu“ proti Západu, ktorý označujú za dekadentný.

Putin oslavoval Vianoce v Kremli

Agentúra Interfax tiež napísala, že Putin sa zúčastnil bohoslužby pri príležitosti pravoslávnych Vianoc v chráme v Kremli. Spravidla oslavuje Vianoce mimo hlavného mesta. Od roku 2000 ich oslavuje v Moskve až tretíkrát.

ISW tiež citoval poradcu starostu mesta Mariupol, podľa ktorého Rusi v školách deťom kontrolujú aktovky a pátrajú po čomkoľvek, čo súvisí s Ukrajinou.

Posledná správa ISW tiež uvádza, že po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve z posledných mesiacov Rusko posilňuje operácie kontrarozviedky na okupovaných územiach. Podľa ukrajinského generálneho štábu okupačné úrady kontrolujú najmä telefóny miestnych obyvateľov.

Kontrolu sprísňujú tiež nad pohybom osôb, uvádza správa. Vladimir Rogov z Ruskom dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti v piatok (6. 1.) povedal, že na cestu autom na danom území budú ľudia potrebovať špeciálny preukaz.

Podľa správy ISW sa tiež okupačné úrady v Chersonskej oblasti snažia dostať z obehu ukrajinskú hrivnu. Ukrajinský generálny štáb podľa ISW uviedol, že obchodníkom okupanti hrozia zhabaním tovaru, ak budú používať ukrajinskú menu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet