Na hlavný obsah

Musk je držiteľom Guinnessovho rekordu za najväčšiu stratu osobného majetku

Stratil 165 miliárd dolárov.

Musk je držiteľom Guinnessovho rekordu za najväčšiu stratu osobného majetku
Elon Musk. Foto: TASR/AP

Šéf Tesly a Twitteru Elon Musk sa zrejme neúmyselne dostal do Guinnessovej knihy rekordov. Od novembra 2021 stratil donedávna najbohatší muž sveta toľko majetku, že podľa denníka The Independent prekonal svetový rekord. A to v „najväčšej strate osobného bohatstva v histórii“.

Rekord potvrdila agentúra Guinness World Records. Cituje časopis Forbes, ktorý uvádza, že Muskov majetok klesol z maximálnej hodnoty 320 miliárd dolárov (asi 297,75 miliárd eur) v novembri 2021 na 155 miliárd dolárov v decembri 2022. To predstavuje pokles o 165 miliárd dolárov (asi 153,53 miliárd eur).

Iné zdroje uvádzajú, že strata by mohla dosiahnuť až 200 miliárd dolárov (asi 186,09 miliárd eur). Presnú sumu je takmer nemožné určiť, ale výrazne prevyšuje predchádzajúci rekord 58,6 miliardy dolárov (asi 54,52 miliárd eur), o ktoré prišiel japonský investor Masayoshi Son v roku 2000.

Hlavným dôvodom poklesu Muskovho majetku je pokles akcií spoločnosti Tesla, ktoré v minulom roku odpísali približne dve tretiny svojej hodnoty. Analytici tvrdia, že Tesla čelí rastúcej konkurencii, výrobným problémom a Musk je príliš zaneprázdnený Twitterom.

Spoločnosť, ktorá prevádzkuje rovnomennú sociálnu sieť, kúpil Musk v októbri minulého roka za približne 44 miliárd dolárov (asi 40,94 miliárd dolárov). V priebehu roka predal veľké množstvo akcií spoločnosti Tesla, aby získal prostriedky na financovanie akvizície.

V decembri šéf spoločnosti Tesla prišiel o pozíciu najbohatšieho muža na svete. Tú získal Bernard Arnault, zakladateľ a generálny riaditeľ francúzskej spoločnosti LVMH, ktorá vyrába luxusný tovar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet