Na hlavný obsah

Na Slovensku budú počas celého roka pravidelné hlasité aj tiché skúšky sirén

Ministerstvo informuje aj o dodaní stoviek nových sirén.

Na Slovensku budú počas celého roka pravidelné hlasité aj tiché skúšky sirén
Na snímke sirény. Foto: Unsplash

Na Slovensku budú počas celého roka pravidelné hlasité aj tiché skúšky sirén. Tie boli pre vojnu na Ukrajine na niekoľko mesiacov pozastavené. Ministerstvo vnútra (MV) zároveň informuje aj o dodaní stoviek nových sirén štvrtej generácie. Po ukončení výstavby by slovenské územie malo byť pokryté varovným signálom na 85 percent.

Preskúšanie sirén býva pravidelne druhý piatok v mesiaci. Na Slovensku je v súčasnosti umiestnených takmer 2 500 elektronických sirén. Podľa MV pribudnú ďalšie.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

„Do konca tohto roka bude vystavaných ďalších 439 sirén. Teda v rokoch 2021 až 2023 bude celkom vystavaných 1 088 sirén z projektu Európskej únie. Po ukončení výstavby bude v Slovenskej republike 85 percent trvalo obývaných zastavaných území pokrytých varovným signálom,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Sirény na Slovensku patria medzi hlavné a najspoľahlivejšie spôsoby varovania – pripomenul riaditeľ odboru operačného riadenia na MV Miroslav Jancek.

„Sú to 600- a 1 200-wattové sirény. Majú svoje vlastné hardisky. Vieme tam potom zapojiť aj radiačný monitoring, ktorý vykonávame na celom Slovensku,“ povedal.

Účinnosť sirén vysvetlil na príklade povodní v Nemecku spred dvoch rokov, kde sa tamojšia vláda rozhodla od nich upustiť a spoliehať sa výlučne na aplikácie či sms správy.

„V podstate tá notifikácia pri hluku a mimoriadnej udalosti či mobily nemusia fungovať. Občania nevedeli ani vďaka smartfónom, že sa niečo deje. My touto cestou pôjdeme aj naďalej,“ ozrejmil.ä

SMS správy

Po vzore európskej legislatívy by Slovensko malo zaviesť aj adresné zasielanie sms správ obyvateľom. Podľa dostupných informácií to však na Slovensku vie momentálne urobiť len jediný mobilný operátor. Takzvané esemesky totiž stále fungujú len na 2G sieti, ktorá na rozdiel od ostatných dokáže ako jediná prenášať hovor či textové správy.

Niektorí mobilní operátori však už avizovali, že chcú 2 a 3G siete postupne rušiť do niekoľkých rokov. Ondrej Macko z portálu Touch IT si myslí, že riešením je satelitný prenos.

„S predstavením teraz prišiel teraz napríklad iPhone. Majú satelitné posielanie. To je budúcnosťou. Satelit pokrýva hocičo, teda bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. Obyčajne máte problém tam, kde okolo vás nikto nie je a tam pravdepodobne nebude 2G ani 4G, ani 5G sieť,“ dodal.

Odborníci sa zhodujú, že v tiesňovej situácii je najlepšia kombinácia niekoľkých varovacích systémov. MV preto plánuje systémy doplniť o varovnú aplikáciu či svetelné piktogrami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál