Na hlavný obsah

Na Slovensku pretrváva dopyt po rušňovodičoch

Štúdium sa snažia zatraktívniť.

Na Slovensku pretrváva dopyt po rušňovodičoch
Ilustračná snímka železničného modelu. Foto: RTVS

Na Slovensku stále chýbajú desiatky rušňovodičov. Vlani preto nepremávali niektoré vlaky. Mladých ľudí lákajú na toto povolanie viaceré školy. Štúdium sa snažia zatraktívniť.

Pán Leskovjanský pracoval ako rušňovodič dlhé roky. Podľa neho prešlo toto povolanie vývojom. „Keď som pred 40 rokmi začínal, na všetko boli iní ľudia. Dnes robím výkony za vozmajstra, niekedy aj posunovača,“ priblížil.

Práca je to podľa neho zaujímavá, no neraz musia budúci rušňovodiči počítať so spánkovým deficitom.

Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSK) uviedla, že aktuálne im chýba 70 ľudí, ktorí vedú lokomotívu. Najpálčivejšia situácia je na západnom Slovensku. K tomu každý rok odíde do dôchodku či pre zdravotné problémy 90 rušňovodičov. Intenzívne pracujú na tom, aby ich pribudlo.

„V posledných mesiacoch napríklad zintenzívnením kurzov rušňovodičov či kontinuálnym zvyšovaním miezd a iných benefitov. Minulý rok ukončilo vzdelávanie a bolo certifikovaných 110 rušňovodičov,“ uviedol hovorca ŽSK Tomáš Kováč.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tento rok plánujú päť nových kurzov. No je potrebné viesť k dopravno-obslužným povolaniam už aj mládež. Na Strednej dopravnej škole v Trenčíne odovzdáva vedomosti z terénu aj Ján Leskovjanský. Pomáha mu simulátor.

Vyučovanie zatraktívňujú napríklad aj hrou s modelmi vlakov. Škola organizuje aj dni otvorených dverí pre verejnosť s ukážkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko