Na hlavný obsah

Na tradičnom festivale v Indii zomrelo šesť ľudí

Podrezali ich šnúry šarkanov.

Na tradičnom festivale v Indii zomrelo šesť ľudí
Na ilustračnej snímke šarkan. Foto: Unsplash

Šesť osôb vrátane troch detí prišlo o život počas tradičného indického festivalu Uttaraján, na ktorom sa púšťajú šarkany. Obetiam sa okolo krku omotali šnúry pokryté sklom a podrezali ich, v dôsledku čoho vykrvácali. Zranenia utrpelo ďalších 176 ľudí. Vo štvrtok (19. 1.) to uviedol denník The Guardian.

Na festivale Uttaraján sa každoročne zúčastňujú tisíce ľudí z celého sveta. Organizátori usporadúvajú rôzne súťaže, počas ktorých musia účastníci vlastnou šnúrou na šarkanovi prerezať a tak poraziť šarkana protivníkov.

Mnohí preto posýpajú šnúry skleneným prachom, aby ľahšie zvíťazili. Hoci túto taktiku v roku 2016 zakázali, podľa kritikov ju nikto nekontroluje.

Indickí predstavitelia uviedli, že na festivale v štáte Gudžarát bolo najmladšou obeťou dvojročné dievča.

Podobné incidenty sa v minulosti odohrali na festivale šarkanov aj na iných miestach. Môže za to najmä používanie nylonových šnúr mandža. Tie sú ostrejšie a zároveň nie sú biologicky rozložiteľné. Oraganizátori preto odporúčajú používať tradičné bavlnené šnúry.

Aktivisti z úmrtí obviňujú vládu, ktorá podľa nich nedokáže riadne kontrolovať používanie nebezpečných šnúr. Vyzývajú ju preto, aby rodinám obetí vyplatila odškodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet