Na hlavný obsah

Na východe sa na viacerých miestach vyliala voda z koryta tokov

Spôsobili to výdatné zrážky.

Na východe sa na viacerých miestach vyliala voda z koryta tokov
Na ilustračnej snímke voda. Foto: Unsplash

Výrazný vzostup hladín na vodných tokoch v dôsledku výdatných zrážok zaznamenávajú vodohospodári na východnom Slovensku. A to osobitne v povodí Bodrogu a Hornádu. Na niektorých miestach došlo v stredu (18. 1.) k vyliatiu vody z koryta tokov.

„Vplyvom vybreženia vody z koryta toku Roňava dochádzalo v priebehu predošlého dňa k zaplaveniu okolitých pozemkov v katastroch obcí Michaľany a Luhyňa v okrese Trebišov.

V intraviláne obce Kuzmice došlo k vzniku zátarasy v profile mostného objektu križujúceho tok Parnovka – prítok Roňavy,“ informoval vo štvrtok (19. 1.) hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

V katastri obce Michaľany dobrovoľní hasiči v stredu odstraňovali dva popadané stromy z prietočného profilu toku Izra, prítoku Roňavy.

Následkom vysokých vodných stavov dochádzalo k vybreženiu vody z koryta vodného toku Chlmec a k zaplaveniu poľnohospodárskych pozemkov v extravilánoch obcí Veľaty, Hrčeľ, Zemplínsky Klečenov a Nižný Žipov v Trebišovskom okrese. Voda prítokov Višňovského potoka zaplavovala priľahlé poľnohospodárske pozemky v extravilánoch obcí Hriadky a Dvorianky.

V katastri obce Hriadky došlo na ľavobrežnej hrádzi kanála Manó, prítoku Trnávky, v mieste jestvujúcej šachty k prenikaniu vody cez teleso hrádze s postupným odplavovaním zeminy a následnou deštrukciou hrádze.

„Vzniknutý otvor na hrádzi bol hlboký približne 1,5 metra, šírka otvoru je približne 0,5 metra. Vybrežená voda zaplavovala priľahlé poľnohospodárske pozemky v úseku Hriadky – Vojčice. Správca toku pristúpil operatívne k realizácii zabezpečovacích prác, ktoré pozostávali z presmerovania vody do Vojčického kanála pomocou vybudovania provizórneho ochranného valu,“ uviedol Bocák.

Tretí stupeň povodňovej aktivity

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v stredu ráno v meste Medzev a obci Malá Ida v okrese Košice-okolie. V dôsledku prívalového dažďa došlo v Medzeve, v časti odlúčenej Kováčskej ulice, k vyliatiu vodného toku Bodva. A to smerom k obydliam v rozsahu 30 metrov. To spôsobilo neprístupnosť k obydliam.

„V meste Medzev v priebehu predošlého dňa správca toku zabezpečoval odstraňovanie prekážok obmedzujúcich plynulý odtok vody na toku Bodva. Mestu poskytol jutové vrecia pre tvorbu druhotných ochranných línii,“ uviedol Bocák.

V Malej Ide sa vybrežil vodný tok Ida a Mlynský náhon. A to v častiach ulíc Bukovecká, Školská, Zvončeková a na futbalové ihrisko.      

V extraviláne obce Havaj v okrese Stropkov došlo k pomiestnemu vybreženiu vody z koryta toku Bystrica a k zaplaveniu priľahlých pozemkov.

V katastri obce Nižná Písaná v okrese Svidník sa odklonila prúdnica vodného toku Kapišovka a voda ohrozovala priľahlú nehnuteľnosť. „Správca toku vykonal tvaromiestnu obhliadku poškodenej časti toku a realizuje zabezpečovacie práce spojené s úpravou prúdnice toku,“ konštatoval hovorca SVP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny