Na hlavný obsah

Naď má iný názor na politiku ako Matovič, stotožňuje sa so svetonázorom Hegera

Hovorí o viacerých alternatívach.

Naď má iný názor na politiku ako Matovič, stotožňuje sa so svetonázorom Hegera
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati). Foto: TASR

Člen predsedníctva OĽANO Jaroslav Naď má iný názor na politiku ako šéf hnutia Igor Matovič. So straníckym kolegom a dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom sa stotožňuje v svetonázore a v cieli v politike. „Či to bude debata v rámci hnutia alebo debata, ktorá bude smerovať k tomu, že odídeme z hnutia, to je ešte otázne,“ načrtol. Hovorí o viacerých alternatívach.

S Hegerom hľadá Naď podľa svojich slov také riešenie, aby si mal volič čo vybrať v ďalších voľbách.

„Čo dnes chýba voličovi, je alternatíva, ktorá má jasné zahraničnopolitické smerovanie a je proreformná a smeruje k tomu, aby to nebolo mantinelové. Ako je Progresívne Slovensko príliš liberálne a príliš ľavicové, tak sú niektoré stanoviská, ktoré Igor Matovič deklaruje, príliš konzervatívne a s nimi mám ja ako osoba problém,“ uviedol Naď s tým, že nejde o osobný konflikt s Matovičom. Povedal, že najmä v poslednom období má iný názor na to, ako sa má robiť politika, alebo kde majú byť priority.

Podpisuje sa na viacerých frontoch?

K hľadaniu novej väčšiny v parlamente Naď povedal, že sa „podpisuje na viacerých frontoch“. Očakáva podporu hnutia OĽANO, ako aj poslancov Sme rodina. Rokuje sa podľa neho aj s ďalšími nezaradenými poslancami. „Myslím si, že tento projekt môže byť úspešný,“ komentoval.

Cieľom je podľa Naďa dovládnuť štandardné štyri roky. V prípade novej Hegerovej vlády nevylúčil zmeny na ministerských postoch. Komunikuje sa aj s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Naď potvrdil, že snem OĽANO sa uskutočnil online. Nevylúčil aj riadny snem. Vnútrostranícke diskusie však podľa neho prebiehajú aj mimo snemov.

Naď nepredpokladá, že by sa mohla schváliť zmena Ústavy SR o možnosti skrátiť volebné obdobie. Poukázal na nesúhlas hnutia OĽANO s predčasnými voľbami, negatívny postoj očakáva aj od SaS.

SaS je pripravená rokovať

Opozičná strana SaS je pripravená rokovať o všetkých alternatívach, ktoré vyvedú Slovensko z aktuálneho chaosu. Zároveň strana tvrdí, že v tejto chvíli nevie, s kým rokovať. Upozorňuje na interné spory v OĽANO. Ak chce dočasne poverený premiér rokovať, SaS chce mať istotu, že rokuje s lídrom najsilnejšieho hnutia so stabilnou podporou.

„Tak ako Igor Matovič rozložil celú vládu, rozkladá aj hnutie OĽANO. Všetky diskusie sú preto momentálne v rovine fantazírovania, pokiaľ si OĽANO nevyrieši svoje interné spory a rozkol medzi Igorom Matovičom a Eduardom Hegerom,“ uviedol v stanovisku šéf SaS Sulík.

Aktuálne podľa neho nikto nevie, či Heger, jeho spolustraníci Naď a Ján Budaj (OĽANO), prípadne iní poslanci a ministri, budú ešte aj na konci januára členmi OĽANO, alebo či plánujú svoju politickú budúcnosť inde.

„Je preto možné, že snaha o 76-ku je len zastieracím manévrom na podporu ich osobných politických záujmov,“ myslí si Sulík.

Ak chce Heger rokovať o akejkoľvek alternatíve ako z krízy von, SaS chce mať istotu, že rokuje s autentickým lídrom najsilnejšieho parlamentného hnutia so stabilnou podporou.

SaS zároveň upozorňuje, že prioritou pre odvolanú vládu musia byť obrovské zálohové faktúry na energie, ktoré dnes dostávajú takmer všetci podnikatelia. „Až následne by mala vláda riešiť samú seba,“ doplnil Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko