Na hlavný obsah

Nadmerné zisky elektrární štát nezdaňuje

Vláda nestanovila hranicu, od ktorej bude z vyrobenej elektriny vyberať špeciálnu daň.

Nadmerné zisky elektrární štát nezdaňuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štátna pokladnica by mohla mať desiatky miliónov eur navyše. Použiť by sa dali na vyplácanie energodotácií. Vláda si však nesplnila povinnosť. Mala totiž stanoviť hranicu, od ktorej bude z vyrobenej elektriny vyberať špeciálnu daň.

Hoci všetky elektrárne predávajú elektrinu za rovnakú cenu, náklady na výrobu jedného megawattu sa výrazne líšia. Niektoré druhy elektrární preto majú takzvané nadmerné zisky. Vláda však neurčila, akú cenu elektriny bude považovať už za nadmernú.

„Žiaľ od 6. decembra, kedy tento zákon podpísala prezidentka, už ubehli takmer dva mesiace. Stropy stále nemáme stanovené a prichádzame o desiatky miliónov eur každý mesiac, ktoré by sme mohli použiť na kompenzáciu vysokých cien energií,“ priblížil člen výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Karol Galek.

Rezort čaká na politickú dohodu

Hranica nadmerného zisku sa podľa zákona môže pohybovať niekde medzi 50 a 250 eurami za megawatthodinu. Iná cifra môže platiť pre vodné a iná zas pre solárne elektrárne.

„Ministerstvo to má dávno pripravené. Čakalo a stále čaká na politickú dohodu. Snáď k nej dôjde už veľmi rýchlo a vláda bude môcť nariadenie schváliť,“ uviedol dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zástupcovia elektrární, predovšetkým obnoviteľných zdrojov, opatrenie v minulosti kritizovali. Obávali sa, že ak im štát vezme priveľa, nebudú môcť investovať či pokračovať v podnikaní.

Politická dohoda o zdanení nadmerných príjmov výrobcov elektriny je na spadnutie. Vláda by tak v najbližších dňoch mohla vydať rozhodnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika