Na hlavný obsah

Napriek veľkým objavom Nikola Tesla zomrel sám v hotelovej izbe

Jeho laboratórium záhadne zhorelo a nezachránila sa žiadna dokumentácia.

Napriek veľkým objavom Nikola Tesla zomrel sám v hotelovej izbe
Na archívnej snímke jeden z najväčších objaviteľov na poli elektrického inžinierstva Nikola Tesla. Foto: ČTK/AP/AP

Priekopník elektrotechniky, geniálny americký vynálezca srbského pôvodu Nikola Tesla v USA registroval 112 patentov. Rozšíril poznatky o striedavom prúde a objavil princíp činnosti indukčných motorov. V sobotu (7. 1.) uplynie 80 rokov od jeho úmrtia.

Nikola Tesla sa narodil 10. júla 1856 v súčasnom chorvátskom meste Smiljan pri Gospiči. Študoval na technickej univerzite v Grazi a v Prahe. Po smrti otca však štúdiá nedokončil.

V Grazi sa oboznámil s tzv. Grammovým dynamom, strojom, ktorý mení mechanickú energiu na elektrickú. Jeho praktická kariéra začala v roku 1881 v Budapešti, kde opísal myšlienku rotujúceho magnetického poľa.

Následne rozvinul svoju teóriu v oblasti striedavého prúdu a zostrojil indukčný motor, ktorý ho neskôr urobil svetoznámym.

Do USA odišiel so štyrmi centami vo vrecku

Do Spojených štátov amerických odišiel v roku 1884 so štyrmi centami vo vrecku, odporúčaním pre Thomasa Edisona a niekoľkými modelmi prvých indukčných motorov. V tom čase už ovládal 11 jazykov.

Americké občianstvo získal Tesla v roku 1891. U Edisona sa zaslúžil o mnoho vylepšení motorov a generátorov na jednosmerný prúd. Odišiel od neho, keď Edison odmietol splniť svoje finančné záväzky. Bol to začiatok ich rivality, z ktorej vyšiel víťazne Tesla so svojou obhajobou striedavého prúdu.

Na archívnej snímke priekopník elektrotechniky, geniálny americký vynálezca srbského pôvodu Nikola Tesla počas experimentu.
Na archívnej snímke priekopník elektrotechniky, geniálny americký vynálezca srbského pôvodu Nikola Tesla počas experimentu. Foto: Wikimedia Commons

Teslove modely indukčných motorov zdokonalili v dielňach Georgea Westinghousa, ktorý kúpil patentové práva na Teslove systémy dynám, transformátorov a motorov.

Westinghouse použil Teslove systémy pri osvetľovaní výstavy World’s Columbian Exposition konanej v roku 1893 v americkom Chicagu.

Na archívnej snímke priekopník elektrotechniky Nikola Tesla vo svojom laboratóriu v Colorado Springs.
Na archívnej snímke priekopník elektrotechniky Nikola Tesla vo svojom laboratóriu v Colorado Springs.Foto: Wikimedia Commons

V roku 1887 si Tesla v americkom New Yorku postavil laboratórium, kde vykonával celú škálu experimentov – od výskumu elektrickej rezonancie po štúdie rôznych osvetľovacích systémov. Bádal aj v oblasti vysokej frekvencie.

Jednou z najdôležitejších Teslových prác bol na konci devätnásteho storočia jeho originálny systém prenášania energie bezdrôtovou anténou.

Zomrel opustený v hotelovej izbe

Napriek veľkým objavom pre ľudstvo Nikola Tesla zomrel opustený 7. januára 1943 v New Yorku v hotelovej izbe vo veku 86 rokov. Jeho obrovské laboratórium záhadne zhorelo, nezachránila sa žiadna dokumentácia a zvyšky boli zrovnané so zemou.

Podľa jedného z najväčších objaviteľov na poli elektrického inžinierstva je pomenovaná jednotka merania magnetickej indukcie – tesla. Teslov odkaz môže byť viditeľný v modernej civilizácii všade, kde je použitá elektrina.

Národná chorvátska strana eurovej mince, ktorá zobrazuje vynálezcu a konštruktéra mnohých elektrických strojov Nikolu Teslu.
Národná chorvátska strana eurovej mince, ktorá zobrazuje vynálezcu a konštruktéra mnohých elektrických strojov Nikolu Teslu. Foto: TASR/AP

Popri práci na elektromagnetizme Tesla rôznou mierou prispel k odvetviam ako robotika, balistika, jadrová fyzika a teoretická fyzika.

Jeho socha sa nachádza v blízkosti Niagarských vodopádov. Poctou vynálezcovi bola výstava v galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave v júni 2011.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet