Na hlavný obsah

Národná banka Slovenska varuje pred pochybnou platformou

Pôžičku ponúka v bitcoinoch.

Národná banka Slovenska varuje pred pochybnou platformou
Na ilustračnej snímke bitcoin. Foto: RTVS

Národná banka Slovenska (NBS) varuje pred pochybnou platformou. Pôžičku ponúka v bitcoinoch, poplatok za vybavenie a splácať ju však musíte v eurách. Inšpektori slovenskej centrálnej banky upozorňujú na viacero varovných signálov. Nevylučujú, že ide o podvod.

„Prvým varovným signálom je, že NBS upozorňuje na stránku mmcka.com, ale akonáhle sa dostanete ako žiadateľ o úver na túto webovú stránku, tak sa akoby zmení url adresa, čiže zmení sa znenie tejto stránky. Takže sa dostávate na úplne inú platformu,“ upozornil Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Toto môže byť od začiatku podvod. Môže sa vám stať, že tá firma je niekde v zahraničí. Chce od vás poplatok za poskytnutie úveru. Vy ho pošlete a je celkom možné, že to bude váš posledný kontakt s tou firmou, že už nebudú odpovedať na maily, nebudú zdvíhať telefóny,“ dodal Ján Štubňa, inšpektor odbornej ochrany spotrebiteľa NBS.

Dobiš tiež upozornil, že celá platforma „beží na prostredí kryptomien“, ktoré nie sú nijakou krajinou uznané ako národné platidlo.

Štubňa pripomenul, že je to „šialene nebezpečné“. Dôvodom je, že cena je veľmi volatívna, nestála. „Môže sa stať, že to, čo budete musieť vrátiť by bolo násobne viac ako ste si požičali,“ doplnil.

Platforma je registrovaná v Karibiku. Preto na ňu európske centrálne banky nedohliadajú. Odborníci varujú, že keď ľudia naletia podobným špekulantom, svoje peniaze už neuvidia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko