Na hlavný obsah

NDS tento rok dokončí len severný obchvat Prešova

Začne sa aj výstavba nových projektov.

NDS tento rok dokončí len severný obchvat Prešova
Nedobudovaná križovatka diaľnic D1 a D4 pred Bratislavou. Foto: RTVS

Diaľničná spoločnosť tento rok odovzdá do užívania severný obchvat Prešova. Zároveň by mali stroje pracovať na stavbe križovatky diaľnic D1 a D4 pri Bratislave. Hoci autostrády pribúdajú, naďalej zostávajú dôležité úseky D1 na severe Slovenska nedokončené.

Pred koncom roka stihla Národná diaľničná spoločnosť (NDS) otvoriť úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa – Tomášovce neďaleko Lučenca. V roku 2023 pribudne aj úsek rýchlostnej cesty R4 v okolí Prešova.

„Plánujeme otvoriť prvú etapu severného obchvatu Prešova, to je R4. Malo by to byť v prvom polroku 2023 a myslím, že budeme otvárať aj úsek R3 na Orave. Takisto by sme mali otvoriť a odovzdať do užívania privádzač na D3 pre Kysucké Nové Mesto,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V roku 2023 plánuje NDS spustiť výstavbu križovatky diaľnic D1 a D4 pred Bratislavou. Práce sa začnú aj na obchvate Šale. „Chýba nám nielen dôležitá križovatka s D1, ale aj tunel Karpaty, ktorý by uzavrel D4 naspäť na D2. Kým pri križovatke je odhad dva roky, pri tuneli je to až 10 rokov,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský.

V priebehu roka 2022 sa opäť oddialila dostavba úseku diaľnice D1 Hubová-Ivachnová pri Ružomberku a tunela Višňové. Obe stavby mali byť hotové do konca roka 2023.

K prepojeniu Bratislavy a Košíc diaľnicou treba vybudovať úsek medzi Turanmi a Hubovou. Tam sa ešte práce nezačali vôbec. Spustenie výstavby tohto úseku odďaľujú aj protesty ekologických aktivistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko