Na hlavný obsah

Nelegálnu skládku odpadu v Jasove odstránia z eurofondov

Obec už trikrát pokutoval štát.

Nelegálnu skládku odpadu v Jasove odstránia z eurofondov
Nelegálna skládka odpadu v osade v obci Jasov. Foto: RTVS

Tony odpadu na nelegálnej skládke v osade pri obci Jasov budú zrejme odstraňovať z európskych peňazí. Smeti sa tam hromadia niekoľko rokov. Obec dostala pokutu od štátu už tretíkrát.

Na tejto nelegálnej skládke nedávno urobili prieskumný vrt. Pomocou neho zistili, že odpad sa na tomto mieste hromadí už dlho a siaha hlboko. V tejto časti Jasova v marginalizovanej rómskej lokalite je až 16 500 ton odpadu. Ten je zahrabaný až do hĺbky sedem metrov.

Jasov pre množstvo odpadu v minulosti pokutovali už trikrát, teraz mu hrozí postih až v trojnásobnej výške.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V prípade kontroly a preukázania zistenia nelegálne uloženého odpadu zodpovedá za jeho uloženie kontrolovaná obec. Slovenská inšpekcia životného prostredia uloží takejto obci v správnom konaní pokutu podľa zákona o odpadoch od 4 000 do 350 000 eur, a to bez ohľadu na množstvo nelegálne uloženého odpadu,“ uvádza sa v stanovisku envirorezortu.

Obec chce ďalším pokutám predísť, vyhlásila preto verejné obstarávanie na sanáciu nelegálnej skládky. „Máme podanú žiadosť na ministerstve. Čakáme, či ju schvália, cca to má byť dotácia päť miliónov eur. Obec musí mať spoluúčasť päť percent, to je zhruba 250 000 eur. Musíme to riešiť cez úver,“ priblížil starosta obce Marián Dzúrik.

Projekt sanácie skládky má byť financovaný z fondov Európskej únie. Jeho súčasťou je okrem iného aj vybudovanie prístupovej cesty ku skládke. Záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do 8. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny