Na hlavný obsah

Nemecká ministerka obrany Lambrechtová požiadala o uvoľnenie z funkcie

Dôvodom má byť dlhodobá kritika jej vedenia rezortu.

Nemecká ministerka obrany Lambrechtová požiadala o uvoľnenie z funkcie
Na snímke ministerka obrany Spolkovej republiky Nemecko Christine Lambrechtová. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová podáva demisiu. V pondelňajšom (16. 1.) vyhlásení oznámila, že oficiálne požiadala spolkového kancelára Olafa Scholza, aby ju uvoľnil z funkcie.

V posledných dňoch sa čoraz častejšie špekuluje o Lambrechtovej blížiacom sa odchode z vlády. Ministerstvo obrany však ešte v piatok (13. 1.) označilo správu denníka Bild o možnej rezignácii ministerky za fámu.

Lambrechtovej výkon na poste ministerky obrany dlhodobo kritizovala opozičná konzervatívna únia CDU/CSU.

Vyjadrenie ministerky

Ministerka vo svojom vyhlásení uviedla, že v posledných mesiacoch čelila mimoriadnej pozornosti médií, ktorá bránila vecnému spravodajstvu a diskusii o vojakoch, armáde a rozhodnutiach v oblasti bezpečnostnej politiky.

„V popredí musí byť cenná práca vojakov a mnohých motivovaných ľudí v tomto rezorte. Preto som sa rozhodla dať svoju pozíciu k dispozícii,“ uviedla.

Médiá už niekoľko dní špekulujú o tom, kto by mohol nahradiť sociálnu demokratku Lambrechtovú na čele ministerstva obrany. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o jej straníckej kolegyni Eve Höglovej, ktorá sa dlhodobo venuje vojenskej problematike.

Často sa však spomína aj minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil alebo spolupredseda sociálnych demokratov (SPD) Lars Klingbeil.

Nie je prvou, ktorá odišla

Lambrechtová nie je prvou členkou Scholzovho kabinetu, ktorá odišla. Scholzov kabinet, ktorý je pri moci od konca roka 2021, opustila vlani v apríli vtedajšia ministerka pre rodinu Anne Spiegelová. Nahradila ju Lisa Pausová.

Dôvodom vtedy bola kritika, že odišla na mesačnú dovolenku do Francúzska po ničivých záplavách v západnom Nemecku rok predtým.

V tom čase bola ministerkou životného prostredia v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, ktorá bola mimoriadne postihnutá prívalovými dažďami a rozsiahlymi záplavami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet