Na hlavný obsah

Nemecká ministerka obrany sa rozhodla odstúpiť

Píšu o tom nemecké médiá.

Nemecká ministerka obrany sa rozhodla odstúpiť
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Foto: TASR/AP

Viaceré celoštátne nemecké médiá v piatok (12. 1.) informovali, že ministerka obrany Christine Lambrechtová sa rozhodla odstúpiť zo svojho postu po tom, ako sa dostala pod paľbu kritiky pre sériu prešľapov. Uviedla to agentúra AFP.

Návrh na rezignáciu prišiel od samotnej Lambrechtovej a nie od nemeckého kancelára Olafa Scholza, uviedol denník Bild, ktorý o tom informoval ako prvý, bez uvedenia svojich zdrojov.

Denník Sueddeutsche uviedol, že ministerka, ktorá je zo Sociálno-demokratickej strany (SPD) kancelára Scholza, sa chystá odstúpiť budúci týždeň. Spravodajská stanica NTV dodala, že SPD už hľadá náhradu za 57-ročnu ministerku.

Mediálna skupina RND už predtým informovala, že Lambrechtová vo štvrtok (19. 1.) privíta svojho amerického kolegu Lloyda Austina, hovorca nemeckého ministerstva obrany však toto stretnutie nepotvrdil.

Dvojica sa mala potom v piatok (20. 1.) pripojiť k ďalším ministrom obrany na americkej leteckej základni v Ramsteine, aby koordinovali vojenskú pomoc pre vojnou zasiahnutú Ukrajinu.

Lambrechtová sa v posledných týždňoch stala terčom ostrej kritiky pre video, ktoré zverejnila na sociálnych sieťach a v ktorom sa zamýšľala nad rokom, ktorý sa skončil „vojnou zúriacou uprostred Európy“.

Kritika na Lambrechtovú

Na pozadí vybuchujúcich ohňostrojov počas chaotických novoročných osláv v Berlíne Lambrechtová povedala, že vojna na Ukrajine viedla k „množstvu mimoriadnych zážitkov“ a príležitostí „na mnohé stretnutia so skvelými a zaujímavými ľuďmi“.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu na Lambrechtovú spolu so Scholzom útočili za váhavú reakciu Nemecka na konflikt. Ministerku v januári 2022 zosmiešňovali za jej vyhlásenie, že Nemecko pošle do Kyjeva 5 000 vojenských prilieb, keď ukrajinská vláda žiadala o ťažké zbrane na odvrátenie útoku Moskvy.

Nedávny prieskum inštitútu Civey ukázal, že 77 % Nemcov si želá, aby Lambrechtovú odvolali z postu ministerky obrany. Iba 13 % z 5 000 opýtaných sa vyjadrilo, že chcú, aby zostala vo funkcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet