Na hlavný obsah

Nemecká polícia dosiahla pokrok pri vypratávaní Lützerathu

Aktivisti sa nachádzajú v tuneli.

Nemecká polícia dosiahla pokrok pri vypratávaní Lützerathu
Policajti stoja v tábore klimatických aktivistov v dedine Lützerath. Foto: TASR/AP

Nemecká polícia dosiahla významný pokrok pri vypratávaní osady Lützerath, ktorej hrozí demolácia kvôli rozširovaniu bane na hnedé uhlie.

Odporcovia ťažby sa zabarikádovali už len na jednom statku. Najmenej dvaja klimatickí aktivisti sa však ukrývajú v tuneli pod obcou a bude ťažké dostať ich von.

Tunel, ktorý je hlboký asi štyri metre, vybudovali demonštranti vlastnými rukami. Na záberoch vo videu zverejnenom na internete je vidieť, že aktivisti majú spojenie s povrchom a tiež zariadenie na prívod čerstvého vzduchu do tunelu.

Policajti a pracovníci demolujú drevený dom na strome, ktorí si postavili klimatickí aktivisti.
Policajti a pracovníci demolujú drevený dom na strome, ktorí si postavili klimatickí aktivisti.Foto: TASR/AP

Vo štvrtok (12. 1.), ešte pred zverejnením videa, polícia zodpovedná za zásah uviedla, že preveruje informácie o existencii tunelov pod obcou. Neskôr hovorca polície uviedol, že objavili dva vchody do podzemných tunelov.

Agentúra DPA informovala, že pomocné technické sily THW – nemecká organizácia civilnej ochrany, sa v noci pokúsila aktivistov vyslobodiť z podzemia, ale zásah predčasne ukončila.

Polícia začala s vypratávaním obce v stredu (11. 1.) a doterajší postup hodnotí ako dobrý. „Pokračujeme v čistení Lützerathu. Naďalej dúfame v pokojný a nenásilný priebeh,“ uviedla polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet