Na hlavný obsah

Nemecké ministerstvo obrany bude viesť dolnosaský minister vnútra Pistorius

Politické skúsenosti má aj na komunálnej úrovni.

Nemecké ministerstvo obrany bude viesť dolnosaský minister vnútra Pistorius
Boris Pistorius. Foto: TASR/AP

Novým nemeckým ministrom obrany bude dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius. V utorok (17. 1) o tom s odvolaním sa na svoje zdroje informovala verejnoprávna stanica ARD. Oznámil to predpoludním spolkový kancelár Olaf Scholz. Potvrdil tak predchádzajúce informácie nemeckých médií. 

„Pistorius je mimoriadne skúsený politik, má skúsenosti so štátnou správou a roky sa venuje bezpečnostnej politike. Vďaka svojim kompetenciám, asertivite a veľkému srdcu je presne tou správnou osobou, ktorá vykoná armádu zmenou epoch,“ povedal Scholz o novom spolkovom ministrovi obrany.

Ako zmenu epoch či dejinný obrat kancelár označuje rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vojensky napadnúť Ukrajinu, keďže invázia podľa neho zmenila európsky bezpečnostný systém.

Súčasná ministerka Christine Lambrechtová v pondelok (16. 1.) ohlásila rezignáciu, jej nástupcu ale spolkový kancelár Olaf Scholz doteraz oficiálne neoznámil.

Pistorius, ktorý by Lambrechtovú mal nahradiť, vedie od roku 2013 dolnosaské ministerstvo vnútra. ARD poznamenala, že politické skúsenosti získal aj na komunálnej úrovni, okrem iného ako starosta Osnabrücku.

Scholz v pondelok povedal, že nástupcu Lambrechtovej oznámi veľmi skoro a že má jasnú predstavu. Nového ministra musí kancelár vybrať bez zbytočných odkladov, keďže vo štvrtok (19. 1.) príde na návštevu do Berlína americký minister obrany Lloyd Austin.

V piatok (20. 1.) povedie Austin na americkej základni Ramstein v Nemecku rokovania krajín, ktoré humanitárnymi aj vojenskými dodávkami podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet