Na hlavný obsah

Nemecko bráni ruskému jadrovému projektu v Maďarsku

Szijjártó to označil za poburujúce.

Nemecko bráni ruskému jadrovému projektu v Maďarsku
Jadrová elektráreň Paks v Maďarsku. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó označil za poburujúce, že ministri nemeckej vlády blokujú projekt rozšírenia juhomaďarskej atómovej elektrárne Paks, a to z ideologických alebo politických dôvodov. Šéf diplomacie to podľa agentúry MTI povedal v piatok (27. 1.) v Budapešti.

Ruská štátna spoločnosť pre jadrovú energetiku Rosatom uzavrela zmluvu s nemecko-francúzskym konzorciom na vybudovanie riadiaceho systému Paksu. Príslušný parížsky úrad už udelil povolenie, berlínska vláda to však zatiaľ blokuje, pripomenul maďarský minister. Spresnil, že tak robia nemecký minister hospodárstva a zahraničných vecí zo Strany zelených.

Szijjártó v tejto súvislosti zdôraznil, že na blokovanie neexistuje žiadny európsky právny základ. Nukleárnu spoluprácu s Ruskom nezakázali, nepodlieha sankciám a tvorba energetického mixu je v národnej kompetencii, zdôraznil.

Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že vo štvrtok (26. 1.) rokoval telefonicky s ruským vicepremiérom zodpovedným za energie Alexandrom Novakom. Povedal mu, že Maďarsko nebude podporovať žiadny bruselský návrh, ktorý by skomplikoval, prípadne znemožnil maďarsko-ruskú nukleárnu spoluprácu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok vyhlásil, že Európska únia chce rozšíriť sankcie aj na ruský jadrový priemysel. Zdôraznil, že tomu treba zabrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet