Na hlavný obsah

Nemecko odmietlo poľské požiadavky na náhradu škôd z druhej svetovej vojny

Poľsko sa v tejto záležitosti obrátilo na predstaviteľov OSN.

Nemecko odmietlo poľské požiadavky na náhradu škôd z druhej svetovej vojny
Brána nacistického koncentračného tábora Auschwitz v Osvienčime na juhu Poľska. Foto: TASR/AP

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v utorok (3. 1.) oznámilo, že od Nemecka dostalo oficiálnu správu o odmietnutí poľských nárokov na reparácie z obdobia druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AFP.

„Záležitosť reparácií a náhrada škôd spôsobených počas vojny zostáva podľa nemeckej vlády uzavretá. Nemecko nemá v úmysle začať rokovania,“ uviedlo ministerstvo.

Poľský rezort diplomacie dodal, že Poľsko sa „bude aj naďalej usilovať získať náhrady za nemeckú agresiu a okupáciu zo strany Nemecka v rokoch 1939 až 1945“. Ministerstvo tiež uviedlo, že sa v tejto záležitosti obrátilo na predstaviteľov OSN, píše agentúra AP.

Morálna povinnosť Nemecka

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť od svojho nástupu k moci v roku 2015 presadzuje vojnové reparácie a tvrdí, že Nemecko má v tejto záležitosti „morálnu povinnosť“, pripomína AFP.

Poľsko vlani v septembri vyčíslilo výšku reparácií na 1,3 bilióna eur a poslalo Berlínu oficiálnu diplomatickú nótu so žiadosťou o odškodnenie.

Berlín však túto požiadavku opakovane odmietol a uviedol, že Poľsko sa takýchto nárokov oficiálne zrieklo v dohode z roku 1953. Poľskí konzervatívci však podľa AFP tvrdia, že ich krajinu túto dohodu donútil podpísať Sovietsky zväz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet