Na hlavný obsah

Nemecko vyzvalo Bielorusko, aby prepustilo politických väzňov

Súdne procesy považuje za vykonštruované.

Nemecko vyzvalo Bielorusko, aby prepustilo politických väzňov
Bieloruský disident Ales Biaľacki. Foto: TASR/AP

Nemecko v piatok (6. 1.) tvrdo odsúdilo „politicky motivovaný a vykonštruovaný“ proces s bieloruským disidentom a nositeľom Nobelovej ceny za mier Alesom Biaľackým. Režim autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka zároveň vyzvalo na prepustenie všetkých viac ako 1 400 politických väzňov.

„Násilie a represia proti bieloruskej občianskej spoločnosti musia prestať,“ uviedla nemecká diplomacia na twitteri. Podľa Berlína stojí Biaľacki pred súdom len pre svoje nasadenie v prospech ľudských a občianskych práv.

Šesťdesiatročnému spoluzakladateľovi mimovládneho centra Vjasna, ktoré je najvýznamnejšou organizáciou na ochranu ľudských práv v Bielorusku, kladú úrady za vinu pašovanie a organizáciu akcií hrubo narúšajúcich verejný poriadok. Tým majú na mysli aj údajné financovanie protivládnych protestov.

Biaľacki je jedným z najvýznamnejších politických väzňov v Bielorusku. Uväznili ho znovu po násilnom potlačení protestov, ktoré vypukli v auguste 2020 po tom, čo úrady opäť vyhlásili Lukašenka víťazom prezidentských volieb.

Opozícia a Západ tieto voľby považujú za sfalšované a Lukašenkovu legitimitu neuznávajú. Organizácia Vjasna zohrala vedúcu úlohu pri poskytovaní právnej a finančnej pomoci stovkám uväznených Bielorusov.

Od leta 2020 polícia a tajná služba zadržali podľa odhadov na 50 000 ľudí za to, že sa zúčastnili na protestoch alebo kritizovali úrady. Súdy nad odporcami režimu vynášajú prísne tresty. Biaľackému hrozí až 12 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet