Na hlavný obsah

Nemecký Postupim sa pre obavy z hekerských útokov odpojil od internetu

Úrady tak nemôžu poskytovať základné služby.

Nemecký Postupim sa pre obavy z hekerských útokov odpojil od internetu
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Pre obavy z možného hekerského útoku sa úrady v Postupime, hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Brandenbursko, odpojili od internetu, a nemôžu tak poskytovať občanom niektoré základné služby.

Podľa serveru politického magazínu Spiegel takmer 180-tisícové mesto nemôže napríklad vydávať rodné listy, prihlasovať a odhlasovať vozidlá alebo spracovávať žiadosti o podporu na bývanie. Občanom radí, nech sa na úrady obracajú telefonicky alebo faxom.

Internetové spojenie so svetom Postupim prerušil vo štvrtok (29. 12.) na základe varovania bezpečnostných úradov o bezprostredne hroziacom útoku hekerov. Odvtedy ho neobnovil, a najmenej do konca týždňa tak neurobí.

„Varovanie sme vzali veľmi vážne a okamžite sme preventívne reagovali, aby sme ochránili údaje občianok a občanov,“ uviedol primátor Mike Schubert.

Odvtedy zamestnanci mesta nemajú prístup k databázam, ktoré na svoju prácu potrebujú, a nemôžu ani reagovať na e-maily od občanov.

Znovu nadviazať spojenie s internetovým svetom sa Postupim chystá až v budúcom týždni, a to krok za krokom po rozsiahlych bezpečnostných testoch. Postup chce tiež konzultovať s bezpečnostnými úradmi.

Mestský úrad v Postupime sa stal terčom hekerského útoku už začiatkom roka 2020. Zhruba na týždeň potom vypol všetky svoje servery. S podobnými útokmi majú v posledných rokoch skúsenosti aj ďalšie mestá, ale napríklad tiež nemocnice. Pred dvoma rokmi pre takýto útok na nemocnicu v Düsseldorfe zomrela jedna pacientka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet