Na hlavný obsah

Nemocnicu v Trstenej nepreradia do nižšej kategórie

Musí však splniť isté podmienky.

Nemocnicu v Trstenej nepreradia do nižšieho stupňa. Vyplýva to z výsledkov prvej fázy kategorizácie nemocníc ministerstva zdravotníctva. Musí však splniť podmienky. Prvotný plán, že by nemocnicu preradili do poslednej z piatich kategórií, vyvolal v regióne výrazný nesúhlas.

Približne 500 obyvateľov Hornej Oravy protestovalo proti optimalizácii nemocníc viac ako rok. Nemocnicu totiž mali zaradiť do posledného stupňa, teda komunitného. Podľa riaditeľa trstenskej nemocnice by tak nemohli robiť všetky odborné úkony.

Rezort zdravotníctva nakoniec Hornooravskú nemocnicu s poliklinikou Trstená zaradil do vyššej kategórie. Teda takzvaného regionálneho stupňa. Je to však podmienečné zaradenie. Ak nemocnica nesplní podmienky do roka 2026, hrozí že spadne na komunitnú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Po tomto termíne komisia pre tvorbu siete objektívne vyhodnotí, ktorá z nemocníc bude v danom regióne poskytovať plný programový profil II. úrovne,“ vysvetlila Tatiana Kmecová z komunikačného odboru rezortu.

Rezort zdravotníctva argumentuje túto podmienečnú výnimku komplikovanou dostupnosťou zdravotnej starostlivosti v kraji. Riaditeľ hornooravskej nemocnice Marián Tholt tvrdí, že niektoré požiadavky sú nesplniteľné a budú ich pripomienkovať.

Nemajú peniaze

Ak nemocnicu budú chcieť udržať na regionálnej úrovni budú tiež musieť napríklad zriadiť novorodeneckú jednotku intenzívnej starostlivosti či zvýšiť počet niektorých typov operácií.

„Budeme sa snažiť to dobudovať a vybudovať. Taký základ je pre nás novorodenecká JIS-ka. Na počet pôrodov, čo je okolo 1 100 pôrodov ročne, naozaj toto musí byť,“ uviedol Tholt.

Problémom môžu byť peniaze. „Nemáme na žiadne nové investičné akcie. Pokiaľ sa nenájdu nejaké iné finančné zdroje, tak župa nebude vedieť tieto investície rozvíjať,“ zdôraznila predsedníčka Žilinského kraja Erika Jurinová. Rozšíriť nemocnicu tak chcú z európskych peňazí. Projekty už začínajú pripravovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny