Na hlavný obsah

Niektoré energetické firmy v súčasnosti nevedia požiadať o dotácie od štátu

Majú tak problém poskytovať zastropované ceny odberateľom.

Niektoré energetické firmy v súčasnosti nevedia požiadať o dotácie od štátu
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Energetické firmy, ktoré nemali v minulom roku stanovené regulované ceny v súčasnosti nevedia požiadať o dotácie od štátu. Majú tak problém poskytovať zastropované ceny odberateľom.

Vláda schválila možnosť, aby aj oni v tomto roku mohli poskytovať štátom garantované ceny energií. Vláda tiež na prvom tohtoročnom zasadnutí schválila návrh, ako trestať rasovo podmiené a xenofóbne trestné činy na internete. A záchranky budú mať dlhší čas na odchod na výjazd za pacientom s koronavírusom.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Vláda doplnila nariadenie pre dodávateľov energií, aby mohli domácnostiam a malým podnikom účtovať zastropované ceny energií. Nariadenie sa týka firiem, ktoré v minulom roku neposkytovali regulované ceny.

Na schválenie čaká aj koncepcia energetickej chudoby, ktorá by stanovila čo je energetická chudoba, a navrhla opatrenia pre domácnosti, ktoré sú ňou ohrozené.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ako jednu z možností navrhuje za domácnosti ohrozené energetickou chudobou označiť tie, ktorým po zaplatení účtov za energie ostane 1,5-násobok životného minima. Po schválení koncepcie by vláda vedela týmto domácnostiam adresnejšie pomáhať.

Vláda však nerokovala len o opatreniach v energetike. Medzi schválenými bodmi je aj protokol o počítačovej kriminalite. Ide o postup, ako postihovať rasové a xenofóbné trestné činy, spáchané prostredníctvom počítačových systémov. Protokol však ešte musí schváliť parlament.

Medzi ďalšími prijatými bodmi je aj zmena, ktorá umožní vstupovať bývalým policajtom, hasičom a vojakom do aktívnych záloh armády. Novela tak reaguje na nízky počet záložníkov, ktorých bolo doteraz 200. Pričom v okolitých štátoch je to dvojnásobok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál