Na hlavný obsah

Niektoré vodičské preukazy stratia platnosť

Výmena dokladov nebude zadarmo.

Starý vodičský preukaz.
Starý vodičský preukaz.Foto: RTVS

Niektorým vodičským preukazom sa tento rok skončí platnosť. Je to aj preto, že Slovensko sa musí zosúladiť s pravidlami európskej legislatívy. Výmena dokladov nebude zadarmo.

Necelých 400 000 slovenských vodičov má ešte stále tzv. ružový vodičský preukaz. Aj keď ho mnohí poznajú ako ten s neobmedzenou platnosťou, v skutočnosti sa stane minulosťou.

„Vodičské preukazy, ktoré sa vydávali od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004 budú platiť už len v priebehu tohto roka,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Držitelia takýchto vodičských preukazov môžu o nový doklad požiadať už v súčasnosti, a to na ktoromkoľvek oddelení dokladov na polícii. Starý vodičský preukaz treba vrátiť a za nový zaplatiť správny poplatok vo výške 6,50 eur.

„V prípade, ak chce človek urýchlene vodičský preukaz, to znamená do dvoch dní, je tento poplatok štvornásobný,“ dodala Eliášová.

Pri výmene vodičského preukazu treba predložiť aj občiansky preukaz. Ministerstvo vnútra s políciou upozorňujú, že vodiči nad 65 rokov musia predložiť aj doklad o zdravotnej spôsobilosti, aby o nový preukaz mohli požiadať. Kto si vodičský preukaz nevymení, zostane mu neplatný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko