Na hlavný obsah

Nórska armáda: Na Ukrajine zabili alebo zranili 180 000 ruských vojakov

Moskva a Kyjev už mesiace neposkytli spoľahlivé informácie o stratách.

Nórska armáda: Na Ukrajine zabili alebo zranili 180 000 ruských vojakov
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci neďaleko Soledaru. Foto: TASR/AP

Počet ruských vojakov zabitých alebo zranených na Ukrajine dosahuje takmer 180 000. Na ukrajinskej strane si vojna dosiaľ vyžiadala 100 000 mŕtvych alebo zranených vojakov a 30 000 zabitých civilistov. Tieto odhady zverejnila v nedeľu (22. 1.) nórska armáda, informovala agentúra AFP.

Náčelník generálneho štábu Eirik Kristoffersen v rozhovore pre televíziu TV2 nešpecifikoval, ako k týmto údajom dospeli. Moskva a Kyjev už mesiace neposkytli spoľahlivé informácie o svojich stratách.

V novembri predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley uviedol, že v radoch ruskej armády je viac ako 100 000 mŕtvych alebo zranených. Pravdepodobne podobná bilancia je pritom aj na ukrajinskej strane. Tieto čísla nemožno nezávisle overiť.

Kristoffersen tiež uviedol, že Rusko je napriek ťažkým stratám schopné pokračovať v konflikte na Ukrajine „dosť dlho“. Najviac sa podľa vlastných slov obáva toho, či Ukrajina dokáže udržiavať ruské vzdušné sily mimo vojny, čo sa jej doposiaľ darí vďaka protivzdušnej obrane.

Nórsky generál okrem toho vyzval na rýchle dodanie tankov Ukrajine. „Ak (Ukrajinci) pôjdu počas tejto zimy do ofenzívy, potrebujú ich rýchlo,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet