Na hlavný obsah

Nositeľku Nobelovej ceny Ressovú a jej web zbavili obvinení z daňových únikov

Stále však čelí trom ďalším trestným stíhaniam.

Nositeľku Nobelovej ceny Ressovú a jej web zbavili obvinení z daňových únikov
Laureátka Nobelovej ceny mieru za rok 2021 filipínska žurnalistka, výkonná riaditeľka a editorka Rappler Maria Ressová. Foto: TASR/AP

Filipínsky odvolací súd v stredu (18. 1.) oslobodil nositeľku Nobelovej ceny za mier Mariu Ressovú a jej internetovú spravodajskú spoločnosť Rappler spod obžaloby v štyroch prípadoch daňových únikov. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Ressovej tieto kauzy patrili k množstvu právnych prípadov, ktorými sa bývalý filipínsky prezident Rodrigo Duterte snažil umlčať kritických novinárov.

Agentúra AP spresnila, že odvolací daňový súd v stredu rozhodol, že prokurátorom sa nepodarilo „nad rozumnú pochybnosť“ dokázať, že Ressová a spoločnosť Rappler sa v štyroch prípadoch vyhli plateniu daní. Malo sa tak stať po tom, ako získali kapitál prostredníctvom partnerstiev s dvoma zahraničnými investormi.

Portál Rappler privítal rozhodnutie súdu ako „víťazstvo faktov nad politikou“. AP dodala, že Ressová v súčasnosti čelí trom ďalším trestným stíhaniam. Vrátane kauzy súvisiacej s počítačovou kriminalitou, v ktorej jej hrozí takmer sedem rokov väzenia.

Nobelova cena za mier

Ressová získala v roku 2021 Nobelovu cenu za mier spolu s ruským novinárom Dmitrijom Muratovom.

Oceneníia získali za to, že bojovali za prežitie svojich spravodajských spoločností a vzdorovali snahám vlády o ich zatvorenie. Cenu dostali aj za svoje „úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru“.

Agentúra Rappler, založená v roku 2012, bola jednou z niekoľkých filipínskych a medzinárodných tlačových agentúr, ktoré kriticky informovali o Duterteho brutálnom zásahu proti nelegálnym drogám. O život vtedy prišli tisíce podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Išlo pritom zväčša o tzv. malé ryby.

Kritika prezidenta Duterteho

Spomínané médiá prinášali aj kritické správy o Duterteho postupe v súvislosti s epidémiou koronavírusu vrátane dlhodobých policajných uzáver. Tie prehĺbili chudobu, spôsobili jednu z najhorších recesií v krajine a vyvolali obvinenia z korupcie pri nákupoch liekov vládou.

Masové zabíjanie narkomanov malo za následok začatie vyšetrovania Medzinárodným trestným súdom, keďže je možné, že bol spáchaný zločin proti ľudskosti.

Duterte vlani ukončil svoje šesťročné funkčné obdobie. Jeho nástupcom sa stal Ferdinand Marcos mladší: Syn diktátora, ktorého zvrhli v roku 1986 v povstaní podporovanom armádou. Povstaniu predchádzala éra poznačená porušovaním ľudských práv a ničením ekonomiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet