Na hlavný obsah

Nové zálohové platby zaskočili viacerých obyvateľov bytoviek s vlastnými kotolňami

Mnohí si priplatia o desiatky percent.

Nové zálohové platby zaskočili viacerých obyvateľov bytoviek s vlastnými kotolňami
Na ilustračnej snímke bytovky. Foto: RTVS

Nové zálohové platby zaskočili viacerých obyvateľov bytoviek s vlastnými kotolňami. Mnohí si oproti vlaňajšku priplatia o desiatky percent. Odborníci radia – ak sa ľuďom zálohová platba nepozdáva, majú kontaktovať dodávateľa.

Bežné domácnosti si tento rok po zásahu štátu priplatia za energie len mierne. Výrazne vyššie zálohové platby však dostávajú obyvatelia bytoviek s vlastnými kotolňami.

„Ako zástupcovia spoločenstva sme sa rozhodli navýšiť aj s ohľadom na energetickú krízu cenu ústredného kúrenia a ohrev vody o 2,2-krát,“ uvádza sa v odôvodnení.

„Ak chodili ľuďom navýšené platby ešte v decembri, tak je predpoklad, že dodávatelia ešte nezohľadnili mimoriadne opatrenia vlády. K tomu by malo prísť v priebehu nasledujúcich dní, týždňov. Predpokladám, že v priebehu januára budú zohľadnené a tie cenníky opäť upravia,“ vysvetlil Jozef Badina, analytik portálu Energie pre Vás.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz pripomenul, že výška preddavkových platieb za teplo je v zmysle platnej legislatívy SR výlučne na dohode medzi dodávateľom tepla a odberateľom tepla a nie je v kompetencii ÚRSO do takejto dohody zasahovať.

„Z pohľadu úradu by zálohy mali reflektovať predovšetkým skutočne uplatnené cenníky za teplo a očakávané objemy spotreby tepla odberateľov,“ dodal Igaz.

Štát chcel zmierniť zdražovanie napríklad aj tým, že bytové kotolne mohli nakupovať energie za regulované a teda nižšie ceny ako boli na trhu. Vláda minulý rok vyhlásila až tri termíny, dokedy sa bytovky mohli prihlásiť.

Vyššie účty ako po minulé roky však zaplatia aj tí obyvatelia bytoviek, ktorí sa zapojili do regulácie. Nárast cien však bude nižší.

Vláda síce tento rok tlmí vysoké ceny energií, na vyššie faktúry si však budú musieť domácnosti zvyknúť. Podľa analytikov sa už tak nízke ceny energií, aké sme mali v minulosti, zrejme nevrátia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko