Na hlavný obsah

Novozélandská premiérka Ardernová ohlásila odchod z funkcie

Dôvodom je, že už na výkon svojej funkcie nemá kapacitu.

Novozélandská premiérka Ardernová ohlásila odchod z funkcie
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: TASR/AP

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vo štvrtok (19. 1.) prekvapivo oznámila, že odstupuje zo svojho úradu. Vo funkcii predsedníčky vlády podľa vlastných slov skončí najneskôr 7. februára.

O znovuzvolenie sa už následne uchádzať nebude. Ardernová zároveň oznámila, že parlamentné voľby sa budú konať 14. októbra. Informovala o tom agentúra DPA a novozélandská rozhlasová stanica (RNZ).

Ardernová svoju rezignáciu ohlásila na výročnom zasadnutí predsedníctva svojej liberálnej Novozélandskej strany práce, pričom povedala, že na vykonávanie tejto práce už nemá dostatočnú kapacitu. „Je čas odísť,“ povedala podľa denníka The Guardian.

„Odchádzam, pretože takto privilegovaná úloha zo sebou nesie zodpovednosť. Zodpovednosťou je vedieť, kedy ste tou správnou osobou na vedenie krajiny a kedy nie. Viem, čo táto práca vyžaduje a už nemám dostatočnú kapacitu na to, aby som ju robila dobre,“ povedala Ardernová.

Objasnila, že už v lete premýšľala nad tým, či má dostatok energie na to, aby vo svojej funkcii pokračovala, a napokon dospela k tomu, že nie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet