Na hlavný obsah

Nový Zéland chce prinútiť kravy menej grgať

Chce tým bojovať proti globálnemu otepľovaniu.

Nový Zéland chce prinútiť kravy menej grgať
Na ilustračnej snímke kravy. Foto: RTVS

Nový Zéland bojuje proti globálnemu otepľovaniu po svojom. Hospodárske zvieratá chce prinútiť produkovať menej metánu. Docieliť to chce tak, že budú menej grgať. Asi polovica skleníkových plynov krajiny totiž pochádza z tamojších fariem.

Spočiatku to môže znieť ako vtip, ale pre vedcov z Nového Zélandu ide o vážnu vec. Wellington chce do polovice storočia znížiť emisie, ktoré produkujú hospodárske zvieratá takmer o polovicu.

“Aj na farmách vieme čosi urobiť, aby sme prispeli k záchrane planéty,” vysvetlil farmár Aidan Bichan. Plyny, ktoré hospodárske zvieratá vypúšťajú, sú pre atmosféru záťažou.

“Myslím, že by mohlo ísť o kombináciu genetiky a efektivity. Čiže keby menej kráv produkovalo viac mlieka, mohlo by to fungovať,” dodal farmár.

Šľachtenie či geneticky modifikovaná potrava

Pre kravy je zložité stráviť trávu. Preto produkujú veľa plynov. Odpoveďou na tento problém by mohlo byť šľachtenie kráv, geneticky modifikovaná potrava či rôzne vakcíny.

“Novozélandskí vedci urobili už veľký pokrok v chove zvierat. Veľa sa sústreďujeme napríklad na šľachtenie oviec, ktoré by produkovali menej emisií,” priblížila Sinead Leahyová z Novozélandského poľnohospodárskeho centra pre výskum skleníkových plynov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Snažíme sa geneticky upraviť potravu pre zvieratá a zlepšiť efektivitu chovu zvierat na farmách,” vysvetlila vedkyňa Linda Johansonová. Predbežné výsledky ukázali, že geneticky modifikovaná ďatelina znižuje produkciu metánu až o pätinu.

Vakcíny by napríklad dokázali utlmiť produkciu mikróbov v telách dobytka, ktoré produkujú metán. Aj keď je obyvateľov Nového Zélandu podobne ako Slovákov, v krajine sa nachádza viac ako 35 miliónov kusov dobytka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet