Na hlavný obsah

O necelé dva týždne môžu ľudia na Slovensku opäť prísť k volebným schránkam

Budú rozhodovať o referendovej otázke.

O necelé dva týždne môžu ľudia na Slovensku opäť prísť k volebným schránkam
Na ilustračnej snímke petičný hárok. Foto: RTVS

O necelé dva týždne môžu ľudia na Slovensku opäť prísť k volebným schránkam. Tentoraz budú rozhodovať o referendovej otázke. V poradí deviate referendum v histórii Slovenska inicioval opozičný Smer-SD.

„Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR?“ Takto znie otázka, o ktorej budú voliči rozhodovať v tohtoročnom referende. Krúžkovať budú možnosť áno alebo nie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Referendová otázka hovorí o možnosti rozpustiť parlament zvnútra a zvonku. Zvnútra sa bude dať rozpustiť parlament jednoduchšie cez uznesenie, na ktoré bude potrebných 76 poslancov minimálne. A tiež sa referendová otázka pýta na možnosť rozpustenia parlamentu zvonku a to ľudovým hlasovaním, teda referendom,“ ozrejmil Vincent Bujňák, ústavný právnik, Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

Možnosť rozpustiť parlament ľudovým hlasovaním funguje len v dvoch európskych krajinách – Lotyšsku a Lichtenštajnsku. Lotyšský systém má aj časové obmedzenia, kedy sa referendum nemôže konať, a to rok po voľbách a rok pred nimi. Lichtenštajnský model obmedzenia nemá.

Politológ si myslí, že otázka, o ktorej má januárové referendum rozhodovať, nepriláka ľudí do volebných miestností. Voliči v referende totiž podľa neho očakávajú jasnejšie otázky a také, ktorých výsledok po hlasovaní aj uvidia.

„Je to veľmi technická otázka na referendum. Ak by bolo úspešné, tak nie nevyhnutne sa to prenesie do toho, že by sa skrátilo práve toto volebné obdobie. Jediné úspešné referendum, ktoré bolo o vstupe do EÚ, to bola otázka, ktorá v spoločnosti rezonovala,“ vysvetlil Samuel Spáč, politológ, Univerzita Komenského v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko