Na hlavný obsah

O post českého prezidenta zabojujú expremiér Babiš s generálom Pavlom

Druhé kolo sa koná o dva týždne.

Český expremiér a predseda strany ANO Andrej Babiš (vľavo) a generál Petr Pavel.
Český expremiér a predseda strany ANO Andrej Babiš (vľavo) a generál Petr Pavel.Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Budúcim prezidentom Českej republiky bude buď predseda hnutia ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, alebo bývalý veliteľ českej armády a NATO Petr Pavel. Podľa priebežných výsledkov postúpili do druhého kola.

Po sčítaní všetkých okrskov ich delí najmenší rozdiel hlasov v doterajších prvých kolách prezidentských volieb. Pavel získal 35,4 % hlasov a Babiš 34,99 %. Na treťom mieste sa umiestnila ekonómka Danuše Nerudová s 13,92 % hlasov. Volebná účasť bola najvyššia v histórii prezidentských volieb a presiahla 68 %.

Senátor Pavel Fischer, ktorý bol pred piatimi rokmi v prezidentských voľbách tretí s 10 % hlasov, skončil na štvrtom mieste so ziskom 6,75 percenta.

Ďalší senátor, Marek Hilšer z klubu Starostov, nezopakuje svoj výsledok z posledných prezidentských volieb. V roku 2018 získal približne deväť percent hlasov, tento rok dostal podporu 2,56 percenta.

Predbehol ho poslanec SPD Jaroslav Bašta, ktorý získal 4,45 % hlasov. Predposlednú pozíciu obsadil podnikateľ Karel Diviš s 1,35 % hlasov a na poslednom mieste skončil bývalý rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima s podporou 0,55 percentami.

Finále prezidentských volieb sa uskutoční 27. a 28. januára. Víťaz nahradí prezidenta Miloša Zemana, ktorého druhé funkčné obdobie sa končí 8. marca.

Podpora pre Pavla

Podľa Pavla získal Babiš okrem svojich stálych zhruba 30 % voličov aj približne päť percent hlasov kritikov vlády. V druhom kole sa pokúsi osloviť týchto kritikov. Babiš povedal, že výsledok prvého kola prezidentských volieb je pre neho fantastický, a zablahoželal Pavlovi k víťazstvu v prvom kole a Nerudovej, ktorá podľa neho viedla dobrú kampaň.

Porazení Nerudová, Fischer, Hilšer a Diviš už vyjadrili podporu Pavlovi v druhom kole. Nerudová sa s Pavlom stretne ešte v sobotu a Fischer chce tiež neskôr prísť do Pavlovho sídla. „Zostalo tu zlo a dostal toho pomerne dosť. Vlastní mediálne domy, strany, poslancov, chcel by Lány a Pražský hrad,“ povedala Nerudová o expremiérovi Babišovi.

Podrobnosti o svojej plánovanej podpore Pavla nechcela zverejniť. Zima zatiaľ nevyzval na podporu žiadneho z finalistov, možno sa rozhodne neskôr. Predstavitelia hnutia SPD, ktorého kandidátom bol Bašta, sa ešte nerozhodli o podpore v druhom kole, povedal novinárom predseda hnutia Tomio Okamura.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval na podporu Pavla v druhom kole volieb s tým, že pôjde o súboj demokracie a úcty k ústave proti populizmu a lži. Podpredseda vlády Vít Rakušan (STAN) označil za potešujúce, že prezidentskí kandidáti z demokratického občianskeho spektra získali takmer 60 percent hlasov. V druhom kole bude voliť Pavla, ktorý podľa neho reprezentuje smer, ktorým sa Česká republika vydala od roku 1989, a ako si predstavuje budúcnosť krajiny.

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet