Na hlavný obsah

Obyvatelia Česka si budú voliť nového prezidenta

Volebné miestnosti budú otvorené od 14.00 do 22.00 h.

Obyvatelia Česka si budú voliť nového prezidenta
Kandidáti na českého prezidenta Petr Pavel (vľavo) a Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

V Českej republike sa v piatok (27. 1.) začne druhé kolo prezidentských volieb. Občania budú rozhodovať o tom, kto na Pražskom hrade vystrieda súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Volebné miestnosti budú otvorené od 14.00 do 22.00 h. Hlasovanie bude pokračovať v sobotu (28. 1.).

O priazeň voličov sa v druhom kole uchádza český expremiér Andrej Babiš a vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel. Obaja v prvom kole získali výrazne viac hlasov než ostatní kandidáti – Pavel 35,4 percenta a Babiš 34,9 percenta hlasov.

O tom, kto sa stane novým českým prezidentom, bude môcť rozhodnúť 8,3 milióna oprávnených voličov. Ako prví mohli v druhom kole prezidentských volieb hlasovať už v stredu ľudia, ktorí sú v izolácii pre covid.

Záujem o tento spôsob voľby bol v porovnaní s prvým kolom dvojnásobný. Svoj hlas z auta odovzdalo 650 voličov, pred 14 dňami ich bolo 354.

Voľby v zahraničí

Vo štvrtok večer (26. 1.) začali voľby na českých ambasádach v zahraničí. Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. Na hlasovanie v zahraničí sa zaregistrovalo viac než 14 000 ľudí, pričom sa očakáva, že ďalšie tisícky občanov prídu voliť s voličskými preukazmi.

Predvolebné prieskumy avizujú vysokú volebnú účasť. Tá bola rekordná už v prvom kole, v ktorom hlasovalo viac než 68 percent oprávnených voličov. Rozdiely sú však v regiónoch – najmenej ľudí hlasovalo na severozápade krajiny, najviac v okolí hlavného mesta.

Nový český prezident sa funkcie ujme 8. marca po inaugurácii vo Vladislavskej sále Pražského hradu. V úrade vystrieda odchádzajúceho Miloša Zemana, ktorému sa skončí druhé funkčné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet