Na hlavný obsah

Obyvatelia Šale sa po vyše 20 rokoch dočkajú obchvatu

Výstavba by mala začať tento rok.

Plánovaný obchvat Šale.
Plánovaný obchvat Šale.Foto: RTVS/Ministerstvo dopravy SR

Tendre na obchvat Šale a Sabinova budú stavbou tohto roka. Vyhlásila to Slovenská správa ciest. Tender na obchvat Šale sa končí a vyberá sa zhotoviteľ. Obyvatelia juhozápadného Slovenska sa ho dočkajú po viac ako 20 rokoch.

Obyvatelia Šale blokovali cestu, spisovali petície a každý rok niekoľkokrát protestovali. V hodinových kolónach – cez centrum, ktoré je hlavným ťahom do Bratislavy – stoja denne tisíce áut.

Nielen bežné cesty, ale urgentne potrebuje odľahčiť najmä jediný cestný most cez Váh- je v takmer havarijnom stave. Denne tadiaľto prejde viac ako 30 000 áut. Samotná Šaľa má pritom niečo cez 20 000 obyvateľov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Súťaž na zhotoviteľa obchvatu je aktuálne v štádiu vyhodnocovania ponúk. Ak uchádzači neuplatnia revízne postupy, ukončenie súťaže predpokladáme v marci,“ povedal hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Obchvat za asi 75 miliónov, bude mať takmer 12 kilometrov a jeho súčasťou bude aj úplne nový 700 metrov dlhý most cez Váh. Autá, ktoré smerujú na Bratislavu, tak Šaľu úplne obídu.

Výstavbu naplánovali na tri roky, teda do roku 2026. Vtedy chcú dokončiť aj obchvat Sabinova, ktorý bude mať takmer 10 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny