Na hlavný obsah

Od januára platí zákaz užívania nikotínových vrecúšok osobám do 18 rokov

Novelou sa mení tiež zákon o ochrane nefajčiarov.

Od januára platí zákaz užívania nikotínových vrecúšok osobám do 18 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku sa po novom zakazuje užívať pre osoby mladšie ako 18 rokov. Zároveň sa zavádza zákaz predaja nikotínových vrecúšok pre osoby mladšie ako 18 rokov. Predpokladá to novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára.

Nová legislatíva definuje nikotínové vrecúško aj jeho uvádzanie na trh, označovanie či zdravotné varovania. Novelou sa mení tiež zákon o ochrane nefajčiarov.

„Osoby mladšie ako 18 rokov nesmú užívať nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku,“ píše sa v novelizovanom zákone. Zakazuje mladistvým tiež predávať tabakové výrobky, výrobky, ktoré sa majú fajčiť a neobsahujú tabak. Napríklad bezdymové tabakové výrobky, elektronické cigarety a nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku.

Predkladatelia návrhu pripomenuli, že nikotínové vrecúška predstavujú alternatívu na fajčenie cigariet, keďže sa predpokladá, že sú menej škodlivé. „Stále však ide o výrobky s obsahom nikotínu, ktorý je návykovou látkou, a preto je potrebné vyplniť právnu medzeru s cieľom znížiť potenciálne zdravotné riziká a zabezpečiť ochranu mladistvých a detí,“ napísali v dôvodovej správe.

Nikotínové vrecúško, medzi ľuďmi známe ako žuvací tabak, sa definuje ako výrobok obsahujúci nikotín. Neobsahuje tabak ani geneticky modifikovaný tabak. Nespotrebúva sa počas horenia, neinhaluje sa, ale je určený na použitie cmúľaním, žuvaním alebo inak.

Nová legislatíva zavádza aj reguláciu zloženia vrecúšok, označovanie týchto výrobkov, zdravotné varovania, zber údajov a, kontrolu. Určujú sa aj sankcie za nedodržanie povinností zo strany výrobcu, dovozcu a distribútora.

„Nová právna úprava sa zavádza po vzore úpravy elektronických cigariet a je plne v súlade napríklad aj s reguláciou nikotínových vrecúšok v Českej republike,“ odôvodnili poslanci. Jedno vrecúško bude mať obmedzený obsah nikotínu na 20 miligramov.

Vytvoriť sa má tiež priestor na neskoršiu úpravu zdaňovania a ďalšiu potrebnú reguláciu na zabezpečenie ochrany zdravia a ochrany detí a mladistvých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko