Na hlavný obsah

Odborníci upozorňujú, že Slovensko má pred sebou ďalší vrchol chrípkovej sezóny

Očakávajú ho o niekoľko týždňov.

Odborníci upozorňujú, že Slovensko má pred sebou ďalší vrchol chrípkovej sezóny
Ilustračné foto. Foto: TASR

Odborníci upozorňujú, že ďalší vrchol chrípkovej sezóny má Slovensko ešte len pred sebou. Očakávajú ho o niekoľko týždňov. Miernejší môže byť u detí, ktorí respiračnú nákazu prekonali ešte pred Vianocami.

Na trh sa zároveň postupne vracajú voľnopredajné lieky. Vo svete však už koluje nový variant koronavírusu nazvaný „kraken“. Epidemickú situáciu môže zhoršiť aj takzvaná koinfekcia – teda kombinácia chrípky a koronavírusu.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Najsilnejšia chrípková epidémia bola v závere minulého a na začiatku tohto roka najmä v strednej a severnej Európe – v Rakúsku, Nemecku či Nórsku.

Na Slovensku respiračné ochorenia zatvárali školy a zapĺňali ambulancie detských lekárov. Hoci je stav už lepší, ďalšia vlna ešte môže prísť. Hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu Elena Prokopová povedala, že u detí to už nemusí byť také vážne.

„Určite čakáme vzostup chorobnosti, možno za nejakých šesť až desať dní. Tak veľmi veľa detí chrípku už v decembri pri tej obrovskej chorobnosti malo, že by to nemuselo byť až také zlé, ale, samozrejme, to uvidíme,“ uviedla.

Dostupnosť voľnopredajných liekov

Postupne sa zlepšuje aj dostupnosť voľnopredajných liekov na horúčku, bolesť a kašeľ. Šéf lekárnickej komory Ondrej Sukeľ upozornil, že si netreba robiť doma zásoby.

„Vždy treba s farmaceutom konzultovať, aká je možnosť nahradiť daný liek. Ak je dieťa väčšie, môže pokojne užiť polovicu tabletky určenej pre dospelých. Či už je rozdrvená alebo rozpustená v nejakom sirupe. Riešenia sa vždy dajú nájsť,“ ozrejmil.

Situáciu však môže zhoršiť nový variant koronavírusu kraken, ktorý je zrejme nákazlivejší ako predchádzajúce. Podľa odborníkov nespôsobí vážne priebehy ochorení. Epidemiologička Zuzana Krištúfková upozorňuje na kombináciu covidu a chrípky.

„Tej kombinácii sa hovorí flurona. Ľudia môžu ochorieť naraz aj na chrípku aj na covid zapríčinený novým varintom. Vtedy tie priebehy môžu byť oveľa ťažšie,“ informovala.

Niekoľko prípadov sa už objavilo v USA či v Izraeli. Svetová zdravotnícka organizácia zatiaľ o takzvanej koinfekcii nemá dostatok dát. Tvrdí však, že pravdepodobnejšie sú ťažšie priebehy ochorení sprevádzané napríklad zápalom pľúc.

Odborníci odporúčajú očkovanie proti chrípke, posilňujúce dávky vakcíny proti koronavírusu a tiež dodržiavanie hygienických zásad – umývanie rúk, odstupy a rúško či respirátor tam, kde je veľké množstvo ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál